Auguszta
-7 °C
0 °C

Pár hónap múlva felülvizsgálják a kórházak teljesítményét

2007.05.10. 19:24
Ahogy a vizitdíj esetében is, néhány hónap múlva kész felülvizsgálni az új kórházi struktúrát az egészségügyi tárca, és megvizsgálja egy-egy kórházi ágyhoz mekkora teljesítmény, és milyen mértékű fínanszírozás tartozik.

Az egészségügyi tárca 2-3 hónap múlva felülvizsgálja a teljesítményvolumenek elosztását, vagyis azt, mekkora teljesítményt finanszíroz egy-egy kórház esetében maximálisan, jelentette be Horváth Ágnes csütörtökön Szegeden.

"Ahol kell, készek vagyunk a korrekciókra, és azt tervezzük, 3 havonta a finanszírozást folyamatosan az élethez igazítjuk" - mondta az egészségügyi miniszter.

A vizsgálat során minden intézménynél ellenőrzik mennyi volt az indokolatlan ellátás, mivel a tárca nem akar olyan fekvőbetegeken elvégzett kezeléseket finanszírozni, amely járóbeteg-szakellátás keretében is megoldható lenne.

Azokhoz az intézményekhez, ahol kevés a finanszírozott teljesítmény, ott forrásokat csoportosítanak át a többi kórház terhére.

Az egyetemi klinikákat is megszorongatják

Horváth Ágnes szerdán találkozott a klinikákat működtető egyetemek képviselőivel, a sajtótájékoztatót megelőzően pedig megbeszélést folytatott Szabó Gáborral, a Szegedi Tudományegyetem rektorával.

A politikus ugyanakkor hangsúlyozta, az egyetemeken, ahol az egy ágyra jutó finanszírozás 1,5-1,7-szerese egy átlag kórházénak, szintén meg kell találni a tartalékokat, így bármilyen nehéz, meg kell kezdődni a leépítéseknek, s az ágyszámcsökkentéssel együtt csökkennie kell az azt kiszolgáló személyzetnek is.

A korábban az egészségügyi ellátórendszer csúcsán álló egyetemi klinikáknak járó progresszivitási díj visszaállítása nem várható.

A betegellátás felülvizsgálata során a minisztérium azonban arra készül, hogy ellenőrizze a súlyponti kórházakat, mennyire felelnek meg a követelményeknek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!