Szilárda
-4 °C
2 °C

A koalícióra szavazott az MSZP kongresszusa

2002.05.12. 14:47
A választást megnyertük, de a neheze még hátravan - így summázhatók az MSZP vasárnapi kongresszusán elhangzott felszólalások. A szocialista küldöttek támogatták, hogy a párt koalícióra lépjen az SZDSZ-szel.
A Magyar Szocialista Párt országos kongresszusa vasárnapi ülésén ellenszavazat és tartózkodás nélkül támogatta az MSZP és az SZDSZ közötti koalíciót.

Négy szép év

A határozathozatalt megelőzően Medgyessy Péter miniszterelnök-jelölt értékelte az eddigi munkát és vázolta a párt előtt álló feladatokat. A politikus a több mint 420 küldöttől azt kérte: adjanak neki felhatalmazást arra, hogy a nemzet szolgálatába állhasson a nemzeti közép és a demokratikus koalíció kormánya. Ígérete szerint a szocáldemokrata és liberális programot megvalósító kabinet tisztességes, szavatartó, üvegzsebű, szolgáltató és szolgáló lesz. - - Négy nehéz, de egyben négy szép éve lesz Magyarországnak. Nem néhány százezernek, nem kétszer ötmilliónak, hanem tízmillió fontos magyar állampolgárnak - hangsúlyozta.

Garanciák

Medgyessy Péter beszédében kitért a koalíciós megállapodásra is. Hangsúlyozta, tudja, hogy sokaknak fájdalmat okoz az oktatási tárca átengedése a szabad demokraták számára. Emlékeztetett azonban arra a korábbi kijelentésére, amely szerint egyetlen minisztérium sem lesz egyik párt hitbizománya sem. Ráadásul személyes kormányfői felelősségeként említette, hogy miként működik a kormány és az egyes minisztériumok. Az oktatási tárcával kapcsolatban azt hangoztatta, hogy a minisztérium működésében a szocialista párt elképzelései is megfognak jelenni. Szerinte erre garancia, hogy az MSZP jelölhet politikai államtitkárt, létrejön egy ifjúsági és oktatási kabinet, amelyet közvetlenül a miniszterelnök vezet és MSZP-s lesz az Országgyűlés oktatási bizottságának elnöke is. Ezeken túl pedig visszaállítják az Országos Köznevelési Tanács korábbi vétójogát.

Együtt a Fidesz szavazóival

A szocialista kormányfő-jelölthöz hasonlóan a párt elnöke is a fiatalok és a vidék megszólítását nevezte a választások legfontosabb tanulságának. Kovács László egyetértett Medgyessy Péterrel abban is, hogy a koalíció megkötésének nem volt alternatívája. - Számunkra a koalíció nem az egyik választható lehetőség, hanem az egyetlen lehetőség a mostani kormány leváltására - hangsúlyozta. Kovács László szerint senki nem fog csalódni, aki a szocialista pártra szavazott, és kellemes csalódás fogja érni azokat, akik nem az MSZP-re voksoltak. Mint mondta, azokkal együtt akarják szebbé, jobbá, boldogabbá és gazdagabbá tenni Magyarországot, akik a Fideszre szavaztak. Programjuk megvalósításakor viszont nem fognak engedélyt kérni a Fidesztől semmihez. - Boszorkányüldözés nem lesz, de szabad elvonulás sem. Leszámolástól szintén nem kell tartani, de elszámolás arról, hogy hová tűntek az adófizetők milliárdjai, mit történt a Magyar Televízióban, a Dunaferrben, a Magyar Fejlesztési Banknál, az Országimázs Központban, vagy az autópálya-építés körül, igen.

Kongresszusi határozat
Az MSZP küldöttei a tanácskozás végén elfogadott határozatukban támogatták az MSZP koalícióra lépését az SZDSZ-szel. Szükségesnek tartották ugyanakkor, hogy a megalakuló szocialista-szabad demokrata kormány programja tartalmazza az MSZP választási programjának célkitűzését, külön az első száz nap programját és azok megvalósításához elengedhetetlen intézkedéseket. Nagy Sándor korábbi frakcióvezető javaslatára, az eredeti dokumentum tervezetét kiegészítetve indítványozta a kongresszus, hogy jöjjön létre egy olyan koordinációs fórum, amely összegyűjti, rendszerezi és a döntéselőkészítő munkában érvényre juttatja a települési, kistérségi, illetve regionális fejlesztési elgondolások megvalósításához szükséges elképzeléseket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!