Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Az SZDSZ megnevezte minisztereit

2002.05.16. 15:58
Kuncze Gábor pártelnök nem lesz kormánytag - derült ki az SZDSZ csütörtöki sajtótájékoztatóján. A szabad demokraták által betölthető miniszteri posztokra jelölteket megnevezte a párt, az azonban kérdéses: ki lesz az informatikai tárca államtitkára.
Az Oktatási Minisztérium élére Magyar Bálintot, a környezetvédelmi tárca vezetésére Kórodi Máriát, gazdasági miniszternek Csillag Istvánt, informatikainak pedig Kovács Kálmánt javasolja a Szabad Demokraták Szövetsége.

Akik biztosan államtitkárok lesznek

Kuncze Gábor az SZDSZ elnöke csütörtökön ismertette pártja személyi javaslatait azokra a kormányzati tisztségekre, amelyekre a nem hivatalos koalíciós megállapodás szerint a leendő kisebbik kormánypárt delagálhatja képviselőit. A politikus a miniszteri székek várományosai mellett megnevezte azokat is, akik várhatóan politikai államtitkárként vesznek részt a kormány munkájában, mint SZDSZ-es politikusok. Ezek szerint a környezetvédelmi tárcánál Kis Zoltán, a a gazdaságinál pedig Szalay Gábor segíti a szabad demokrata miniszter munkáját. Az informatikai tárca politikai államtitkárról késobb döntenek. A miniszterelnöki hivatalon belül egyébként egy politikai államtitkári posztot is betölthet szabad demokrata politikus. Horn Gábor feladata várhatóan a két koalíciós párt közötti koordináció lesz.

Kérdőjel az IM-nél

Vélhetoen az Igazságügyi Minisztérium is vegyes irányítású tárca lesz, de tekintettel arra, hogy egyelőre még nincsen aláírt koalíciós megállapodás, Kuncze Gábor időszerűtlennek nevezte a Hack Péter esetleges kormányzati szerepvállalásával kapcsolatos kérdést. Az Index úgy tudja, hogy a volt SZDSZ-es képviselő, aki korábban bejelentette: visszavonul a politikától, elfogadta a felkérést.

Utolső simítások

Kuncze jelezte, hogy a kormányprogramon az utolsó simitásokat végzik, megítélése szerint nem lehet akadálya annak, hogy kedden megszülessen a döntés az új minisztériumok felsorolásáról szóló törvény módosítására. Ennek eredményeképpen ezen a napon, illetve szerdán meghallgathatják a parlamenti bizottságok a tárcák várományosait. Jövő pénteken elkezdődhet a kormányprogram vitája, melyet május 27-én már jóvá is hagyhatnak, így felállhat az új kormány.

Adócsökkentés már januártól

Az SZDSZ programja jórészt beépült a majdani kabinet programjába - közölte egy kérdés kapcsán a politikus. Kuncze szerint valamennyi szabad demokrata ígéret megvalósulhat a ciklus végére. Adócsökkentés már 2003. január esejével lesz, de az egyelőre nem tudható, milyen mértékű. Az azonban már most biztos, hogy kevesebb adókulcs lesz és kisebb arányú lesz az adóterhelés. A szabad demokraták által preferált kulcsok 2005-től képezhetik az adórendszer alapját. Az adócsökkentések ütemezését Kuncze szerint jelentősen lassíthatja a távozó kormány költekezése. Az egészségügyben ugyan nem SZDSZ-es miniszter lesz, de az ágazat rendbetételéről szóló elképzeléseik is részei lesznek a kormányprogramnak.

Korrupció elleni csomag és diplomás minimálbér

A korrupció elleni fellépésben is körvonalazódnak már a várható lépések. Eszerint állami beruházások nem történhetnek a következő kormáényzati ciklusban nyilt versenyeztetés nélkül, a nyilvánosság kizárásával. Privatizáció sem lehetséges verseny nélkül - hangoztatta Kuncze Gábor. Tervezik a közbeszerzési törvény módosítását is, mert a jogszabály kiskapuin "az Orbán kormány ki-be mászkált", s bár most nem ők fognak kormányozni, nem árt a törvényt kiigazítani.

A diplomás minimálbérrel kapcsolatban Kuncze azt mondta: teljes körűen 2003. januárjától vezethetik be, a jelenlegi állás szerint ennek összege 97500 forint lesz. Az egészségügyi dolgozók és a pedagógusok esetében azonban már szeptemberben, legkésőbb októberben megvalósulhat az SZDSZ programjának egyik sarokkövét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!