Zoltán
-4 °C
9 °C

Jászladány: a polgármester vitatja a legfőbb ügyész döntését

2003.05.19. 16:53
A legfőbb ügyészi vizsgálattól függetlenül módosították a jászladányi alapítványi iskola alapító okiratát - közölte Dankó István, miután csütörtökön a legfőbb ügyész megállapította, az okiratban nem volt megjelölve célként iskola létrehozása, ezért működése törvénytelen. Dankó továbbra sem ért egyet az ügyészi döntéssel, mivel szerinte megjelölték, hogy az alapítvány alapfokú oktatást kíván végezni a településen.
A jászladányi Zana Sándor Imre Nevelési, Oktatási Közhasznú Alapítvány alapító okiratát már a legfőbb ügyészi vizsgálattól függetlenül módosították, és abban célként megjelölték egy általános iskola létrehozását; ezt az okiratot az illetékes bíróság 2003. január 30-i hatállyal be is fogadta - mondta el az MTI-nek Dankó István, a település polgármestere. Az Oktatási Minisztérium (OM) kérésére a legfőbb ügyész a múlt héten vizsgálta meg soron kívül a jászladányi alapítvány működésének törvényességét.

A vizsgálat - olvasható a közleményben - azt állapította meg, az alapító okiratban nem jelölték meg célként az iskola létrehozását.

Közlemény szerint ennek értelmében az alapítvány ilyen intézmény létrehozására nem jogosult, és csak az alapító okirat módosítását követően kérhető újabb hatósági eljárás az iskolaindításról és működtetéséről.

Dankó István hangsúlyozta: noha a módosítást megtették, nem értenek egyet a legfőbb ügyész megállapításával, mert az alapítvány alapító okiratában azt megjelölte, hogy alapfokú oktatást kíván végezni a településen. "A közoktatási törvény értelmében pedig hazánkban alapfokú oktatást kizárólag általános iskolai keretek között lehet folytatni" - közölte.

Az alapítványi iskolában 2002 szeptemberében kezdődött volna a tanítás, de erre nem került sor, mert a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közigazgatási Hivatal augusztus 30-i határozatában megsemmisítette a helyi jegyző által kiadott működési engedélyt.