Kornélia
1 °C
14 °C

Egy héttel korábban érettségiztek egy miskolci középiskolában

2003.05.19. 16:19
Egy héttel korábban érettségizett németből és franciából a miskolci Szemere Bertalan Szakképző és Művészeti Iskola hatvanöt diákja. Az iskolaigazgató a felelősséget magára vállalta, ellene a miskolci önkormányzat indíthat fegyelmi eljárást. Az ország középiskoláiban a német és francia érettségit május 22-én és 23-án tartják. A miskolci Szemeréseknek nem kell megismételniük a vizsgát, a két nyelvből valamennyien átmentek.
A kijelölt időpontnál egy héttel korábban, május 16-án, pénteken íratták meg német és francia nyelvből a szakközépiskolai érettségi írásbeli vizsgát a miskolci Szemere Bertalan Szakképző és Művészeti Iskolában; azoknak a diákoknak, akik május 22-én, illetve 23-án vizsgáznak, póttételeket küldenek.

A felelősséget vállalja

"Tavaly még röhögtem azokon az iskolavezetőkön, akik a német tételeket bontották ki hamarabb; most én jártam így" - nyilatkozta az Indexnek Lipcsei Gábor, a miskolci Szemere Bertalan Szakképző és Művészeti Iskola igazgatója, aki nyolc éve vezeti az intézményt és húsz éve dolgozik mérnök-tanárként.

A hatvanöt diák előbbre hozott érettségiztetése németből és franciából úgy történhetett meg, hogy a tanév rendjéről szóló rendeletben még a május 16-i dátum szerepelt, amit februárban egy héttel későbbre toltak. Az Oktatási Közlönyben megjelent információt azonban elfelejtették átvezetni az érettségi beosztásba. "A felelősséget magamra vállalom" - mondta a hibázó iskolaigazgató. Ilyen esetekben az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont (OKÉV) jelzi az iskola fenntartójának, jelen esetben a miskolci önkormányzatnak a történteket, amelynek vezetői fegyelmi eljárást kezdeményezhetnek a mulasztás miatt.

Érthetetlen történet

Pósfai Péter, az OKÉV főigazgatója az MTI érdeklődésére érthetetlennek nevezte a történteket. Elmondta: noha a tanév rendjében a szakközépiskolai érettségi időpontoknál történt változás, erről azonban tavaly szeptember 10-én értesítették az érintetteket. Az iskolák megkapták az OKÉV naptárát is, amelyben szintén feltüntették az időpontokat. Emellett februárban az OM elektronikus körlevélben, az OKÉV külön levélben tájékoztatót küldött az érettségik rendjéről. "Ha mindezt figyelmen kívül is hagyták, a tételek borítékján a felbontás napja óra és perc pontossággal van feltüntetve" - tette hozzá Pósfai Péter.

Mindenkinek sikerült

Az oktatási tárca hétfői tájékoztatása szerint a tételcsere 376 iskola 9000 diákját érinti. A tételek cseréje a szokásos módon zajlik le, azaz az OKÉV képviselőjétől az iskola meghatalmazottja veheti majd át az új tételsort. A régi tételeket vissza kell szolgáltatni az OKÉV részére, ahol megsemmisítik azokat. Mindez nem okoz zavart a május 22-ei és 23-ai német és francia érettségi menetében. A minisztérium egyúttal felhívja az iskolaigazgatók figyelmét, hogy kövessék figyelemmel a póttételekre vonatkozó információkat.

Öröm az ürömben, hogy a Szemere Bertalan Szakképző és Művészeti Iskola diákjainak nem kell megismételniük a francia és német érettségit, amely egyébként valamennyi diáknak sikerült.