Piroska
-2 °C
5 °C

Az MSZP szerint a Fidesz adóemelést követel a petícióval

2004.05.19. 13:50
A Fidesz nemzeti petíciója körüli furcsaságok feltárásával lépett szerdán a nyilvánosság elé Zuschlag János és Újhelyi István. A képviselők kijelentették, az ellenzéki párt szerint több mint egymillió aláírás jó része hamis, tartalma pedig csak az adóterhek növelését jelentené.
A Fidesz-MPSZ szerint a nemzeti petíción szereplő több mint egymillió aláírás jó része "hamis online aláírásokból áll", és ezzel a Fidesz "félrevezette saját tisztességes szavazóit" is - jelentette ki Zuschlag János és Újhelyi István, a Fiatal Baloldal - Ifjú Szocialisták (FIBISZ) két vezetője szerdán.

Egy hét alatt 300 ezer aláírás

A képviselők hivatkoztak a Fidesz hivatalos honlapjára, amely háromszáz aláírásgyűjtési helyről számolt be.

Hihetetlennek tartották annak a fideszes bejelentésnek a valóságtartalmát is, hogy az utóbbi héten 300 ezer aláírás gyűlt össze. Ebben a vonatkozásban megemlítették, hogy egy hiteles aláírás gyűjtési ideje öt perc, egy számítógépes kolléga viszont napi 8 órában ennek többszörösét tudja gyártani. Kiemelték az V. kerületet, ahol a Fidesz - közlése szerint - 21 ezer aláírást gyűjtött, pedig a honlapjuk szerint nincs ott gyűjtési hely.

Nem ellenőrizték az aláírásokat

Kedden a Fidesz országgyűlési javaslatként terjesztette az Országgyűlés elé a nemzeti petícióban foglaltakat.

A képviselők szerdán megismételték az MSZP korábbi álláspontját: az Országgyűlésnek nem feltétlenül szükséges foglalkoznia a "Fidesz vezetőin kívül senkinek be nem mutatott", a párt közlése szerint több mint egymillió aláírással.

Ezzel kapcsolatban Zuschlag még kedden bejelentette, az MSZP felkéri az adatvédelmi biztost, Péterfalvi Attilát, ellenőrizze a Fidesz aláírásainak hitelességét, mintegy mellékesen amellett, hogy felügyeli a kormány leveleinek postázását, amiket petíció aláíróinak küldenének el.

'A Fidesz adóemelést követel'

A petíció tartalmával kapcsolatban a szerdai sajtótájékoztatón Újhelyi elmondta, a Fidesz javaslatai 395 milliárd forintba kerülnének, kiegészülve 250 milliárdos privatizációs bevételkieséssel, tehát álláspontjuk szerint ezzel a párt valójában "adóemelést követel". Más számítások szerint a 15 százalékos áfát 17-re, a 25 százalékost 27 százalékra kellene emelni.

A képviselők szerint a Medgyessy-kormány gazdaságerősítő politikáját kell folytatni, amely adócsökkentéshez, munkahelyteremtéshez, a társadalmi igazságosság erősítéséhez vezet.

A Munka, otthon, biztonság címet viselő aláírásgyűjtéssel, amit március 30-án indítottak el, a tartós gyógyszerár-csökkentés mellett a privatizáció leállítását, a lakástámogatás korábbi rendszerének visszaállítását és a gazdák nagyobb támogatását követeli a Fidesz, valamint azt, hogy az energiaár-emelés ne haladja meg az évi öt százalékot.