Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Kormányzati hattyúdal tizennégy milliárddal

2002.05.22. 16:50
Utolsó hivatalos ülésén is a következő kabinetet és a költségvetést érintő határozatot fogadott el a távozó kormány. Orbánék végleg csütörtökön búcsúznak el egymástól.
- A kormány ismét munkával dícsérte a napot - jelentette ki az Orbán-kormány szerdai, utolsó hivatalos ülése után tartott tájékoztatóján Borókai Gábor.

Felelős kormány

A kormányszóvivő bejelentette: a kabinet készfizető kezességet vállal a Magyar Rádió és Magyar Televízió nagy összegű hitelfevelvételeire. Tájékoztatása szerint a konstrukció a rádió számára lehetőséget ad kétmilliárd, a Televízió részére pedig 12 milliárd hitel felvételére a Konzumbanktól, amennyiben a két intézmény kuratóriuma ezt szükségesnek látja.

Arra az újságírói felvetésre, amely szerint a kormány nemrég 10 milliárdos kezességet vállalt már az MTV Rt számára, Borókai úgy nyilatkozott, hogy ez a döntés azt felülírja. Arra a kérdésre pedig, hogy miért vállalt ismét 14 milliárdos kiadást a központi költségvetés terhére, úgy válaszolt: a kormány is felelős a két közszolgálati médium működéséért.

Pénz a pártoknak

A kabinet módosította a költségvetés pártok támogatására címzett keretösszegeit is. Így az idei második félév végén a Fidesz 106,4 az MSZP 125, az MDF 110 a Centrum pedig 40 millióval kap többet, mint korábban. Az FKGP támogatása viszont 225, az SZDSZ-é 7,5 a MIÉP-é 85,8 a Munkáspártté 19,3 a KDNP-é 26,5, az MDNP-é pedig 17,9 millió forinttal csökkent.

A kormány csütörtökön a Sándor-palotában tartja utolsó, formális ülését. Borókai elmondta, a kabinet a találkozón valószínűleg néhány napra megnyitja a látogatók előtt az újonnan átadott és renovált épületet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!