Gusztáv
3 °C
6 °C

Offenzív lesz a gazdasági tárca

2002.05.22. 19:07
A leendő gazdasági miniszter megtartaná a Széchenyi-tervet. Csillag István egyeztetésre elkötelezett tárcapolitikát kíván megvalósítani.
Az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága szerdai ülésén 15 igen szavazattal, 12 ellenében támogatta Csillag István kinevezését a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium élére.

Offenzív tárcapolitika

Csillag István a meghallgatáson kijelentette: offenzív, reformorientált, szolgáltatóbarát, egyeztetésre elkötelezett tárcapolitikát kíván megvalósítani. A miniszterjelölt növelné a vállalkozók önállóságát, megszüntetné a felesleges adminisztrációt és az indokolatlan piacvédelmi intézkedéseket. Hozzátette: ennek érdekében deregulációs programot kíván elindítani.

Marad a Széchenyi-terv

Csillag István szerint az egyik legfontosabb feladat az európai uniós csatlakozás utolsó fejezetének lezárása. Hozzátette: "ebben az orientációban nem lehet és nem is lesz zavar". Úgy látja azonban, Magyarországnak nem kell megelőznie a fejlett EU-tagországokat. A miniszterjelölt véleménye szerint meg kell tartani a Széchenyi-terv formáját. Mint mondta, ennek előnye volt, hogy a különböző helyeken, elszórtan létező pályázatok egyeztetve jelentek meg. Hozzátette: így mód van a pályázatok hatásának mérésére. Hangsúlyozta azonban, hogy átláthatóvá kell tenni: a pályázók mire kapnak támogatást és azt hogyan használják fel.

Út kell, nem csak terv

A miniszterjelölt szólt arról is, hogy az országos úthálózat karbantartására szolgáló források keletkezése, felhasználása, a felhasználás hatásosságának mérése, az ebben résztvevők versenyeztetése érdekében az Útalaphoz hasonló intézményt hoznak létre. Hozzátette: átfogó, kiszámítható finanszírozási keretre van szükség. - Lehetetlen állapot, hogy tervek készülnek, de utak nem - vélekedett. Szavai szerint meg kell tartani a "felrajzolt utat", és ezek keretei között a lehetséges források kihasználásával kell tovább haladni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!