Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Offenzív lesz a gazdasági tárca

2002.05.22. 19:07
A leendő gazdasági miniszter megtartaná a Széchenyi-tervet. Csillag István egyeztetésre elkötelezett tárcapolitikát kíván megvalósítani.
Az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága szerdai ülésén 15 igen szavazattal, 12 ellenében támogatta Csillag István kinevezését a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium élére.

Offenzív tárcapolitika

Csillag István a meghallgatáson kijelentette: offenzív, reformorientált, szolgáltatóbarát, egyeztetésre elkötelezett tárcapolitikát kíván megvalósítani. A miniszterjelölt növelné a vállalkozók önállóságát, megszüntetné a felesleges adminisztrációt és az indokolatlan piacvédelmi intézkedéseket. Hozzátette: ennek érdekében deregulációs programot kíván elindítani.

Marad a Széchenyi-terv

Csillag István szerint az egyik legfontosabb feladat az európai uniós csatlakozás utolsó fejezetének lezárása. Hozzátette: "ebben az orientációban nem lehet és nem is lesz zavar". Úgy látja azonban, Magyarországnak nem kell megelőznie a fejlett EU-tagországokat. A miniszterjelölt véleménye szerint meg kell tartani a Széchenyi-terv formáját. Mint mondta, ennek előnye volt, hogy a különböző helyeken, elszórtan létező pályázatok egyeztetve jelentek meg. Hozzátette: így mód van a pályázatok hatásának mérésére. Hangsúlyozta azonban, hogy átláthatóvá kell tenni: a pályázók mire kapnak támogatást és azt hogyan használják fel.

Út kell, nem csak terv

A miniszterjelölt szólt arról is, hogy az országos úthálózat karbantartására szolgáló források keletkezése, felhasználása, a felhasználás hatásosságának mérése, az ebben résztvevők versenyeztetése érdekében az Útalaphoz hasonló intézményt hoznak létre. Hozzátette: átfogó, kiszámítható finanszírozási keretre van szükség. - Lehetetlen állapot, hogy tervek készülnek, de utak nem - vélekedett. Szavai szerint meg kell tartani a "felrajzolt utat", és ezek keretei között a lehetséges források kihasználásával kell tovább haladni.