Natália
1 °C
7 °C

Kovács három külpolitikai célkitűzése

2002.05.22. 15:57
Az EU-csatlakozást, a szomszédsági politikát és a határon túli magyarok ügyét tartja a három legfontosabb külpolitikai témának a külügyminiszter-jelölt. Kovács László bizottsági meghallgatásán elmondta: a távozó kabinet még a legutolsó napokban is bővítette a külügyi apparátust.
Az 1994. és 1998. közötti ciklushoz hasonlóan távol kívánja tartani leendő tárcájától a pártpolitikát Kovács László. A külügyminiszteri poszt várományosa erről az Országgyűlés szakbizottsága előtt beszélt szerdai meghallgatásán.

Kinevezések választás után

Kovács László a jövő feladatain kívül beszélt a közelmúltról is. Mint mondta, vannak információi arról, hogy még a legutóbbi napokban is mintegy 40 emberrel bővítették a külügy apparátusát, vagyis a választások után is neveztek ki főtisztviselőket. Ennek ellenére - hangsúlyozta - olyan helyzetet kíván teremteni a minisztériumban, hogy csak a szakmai munka és a személyes teljesítmény lesz a mérvadó az egyes emberek elbírálásakor.

Népszavazás a csatlakozásról

A kükügyi tárca feladatai közül hármat emelt ki: az EU-csatlakozás beteljesítését, a szomszédsági kapcsolatok erősítését és a határon túli magyarok szülőföldön való boldogulásának segítését. Az elsővel kapcsolatban elmondta: nem tartja kizártnak a már ideiglenesen lezárt fejezetek újra megnyitását, amennyiben a késlekedés kockázata nélkül lehet javítani Magyarország pozícióján. Szerinte az uniós csatlakozás ügyében elkerülhetetlen lesz egy újabb népszavazás. Ennek sikere pedig közös érdeke minden pártnak.

Hatalmi törekvés nélkül

A szomszédsági politikával kapcsolatban azt emelte ki, hogy Magyarország tényleges nemzetközi mozgásterét kell kihasználni, és kerülni kell a regionális hatalmi törekvések látszatát is. A határon túli magyarok ügyéről szólva pedig azt szögezte le, hogy az új kormány megkülönböztetés nélküli kapcsolatokra törekszik minden határon túli legitim szervezet legitim vezetőjével. A kedvezménytörvényt úgy értékelte: nem végződött jól a kormánynak az a politikája, hogy nem egyeztetett a szomszédos országok kormányaival és erről nem a valóságnak megfelelően tájékoztatta a közvéleményt. Kovács László úgy vélte: ez vezetett oda, hogy kínos kompromisszumot kötöttek Romániával, Szlovákiával pedig nem sikerült előre lépni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?