Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Kiszámítható gazdaságpolitika

2002.05.22. 19:40
Kiszámíthatóságot, együttműködést, bizalmat és átláthatóságot ígér a pénzügyi tárca várományosa. László Csaba bizottsági meghallgatásán kiemelten foglalkozott az adórendszer változásaival.
Az Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi Bizottsága szerdán támogatta László Csaba pénzügyminiszterré történő kinevezését; a jelölt 15 támogató, 4 tartózkodó és 8 nem szavazatot kapott.

Három százalékos GDP emelkedés idén

László Csaba az új kormány gazdaságpolitikáját ismertetve hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság erős és versenyképes, ám alacsony növekedési pályára állt. Hozzátette, az új kabinet programjával ismét 5-6 százalék közötti éves GDP-növekedést kívánnak elérni. László Csaba szerint a GDP bővülése az idén 3 százalék körül alakulhat, jövőre meghaladhatja a 4 százalékot, majd ezt követően 5 százalék felett lehet. Az új kormány gazdaságpolitikájáról szólva a pénzügyi tárca várományosa a kiszámíthatóságot, az együttműködést, a bizalmat és az átláthatóságot emelte ki mint alapelveket.

Változások az adórendszerben

A minimálbér már az idén október 1-jétől adómentessé válik, a személyi jövedelemadó-kulcsok pedig jövőre csökkennek. Ekkor az 1 millió 200 ezer forintos éves jövedelemhatárig 20, illetve 30 százalékról 19 százalékra csökken az szja-kulcs, később pedig 18 százalékra mérséklődik. Az e feletti, 2 millió 400 ezer forintig terjedő jövedelemsávban az adókulcs 30 százalékról 25 százalékra változik, és ez 2004-ben is érvényben marad. A legfelső sávban a 40 százalékos kulcs jövőre még megmarad, 2004-ben azonban 38 százalékra csökken. A kormány január elsejétől bevezeti az eva-t, az egységes vállalkozói adót is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?