Judit
2 °C
7 °C

Átadás-átvétel a miniszterelnöki szobában

2002.05.23. 16:24
Egyetértés és nézetkülönbség egyaránt jellemezte az ügyvezető és a kijelölt kormányfő csütörtöki találkozóját. Medgyessy Péter jelezte: kész arra, hogy a jövőben időrő-időre konzultáljon elődjével.
Medgyessy Péter kijelölt miniszterelnök konstruktív ellenzékiséget vár el a volt kormánypártoktól, Orbán Viktor leköszönő kormányfő pedig azt ígéri: ha lesz konstruktív kormány, akkor lesz konstruktív ellenzék is - derült ki a két politikus csütörtöki, budapesti találkozóját követő nyilatkozatokból. Az európai politikai szokásoknak megfelelő átadás-átvételi eljárásnak nevezte Medgyessy Péter kijelölt kormányfő Orbán Viktor ügyvezető miniszterelnökkel folytatott csütörtöki találkozóját.

Lehetséges együttműködés

A politikus eredményesnek nevezte a megbeszélést, hiszen - mint mondta - úgy látja: az európai uniós csatlakozás, az egészségügy, illetve az oktatás területén a nézeteltérések ellenére is lehetséges az együttműködés a következő kormány és ellenzéke között. Hangsúlyozta azonban, hogy nem tűntek el a vitás kérdések sem. Az MSZP továbbra is eltökélt abban, hogy azokat a rendelkezéseket, amelyeket törvénytelennek, vagy irracionálisnak talál, felülvizsgálja. Medgyessy Péter végül bejelelentette: nyitott arra, hogy kormányfőként időről-időre találkozzon elődjével.

Baloldali kiváltság

Orbán Viktor arra kérte a leendő kormányfőt, hogy ne vegyenek el semmit a családtámogatási rendszerből. A leköszönő miniszterelnök az újságírókat tájékoztatva elmondta: arra is felhívta a figyelmet, hogy az MSZP-SZDSZ koalíció őrizze meg a termőföldet hazai kézben, ügyeljen az inflációra és folytassa a nemzeti újraegyesítés programját. Vitás kérdésnek nevezte, hogy míg szerinte a privatizáció már lezárult, Medgyessy Péter erről másként vélekedett. Orbán Viktor végül hangsúlyozta: az, hogy az ellenzéki politizálás színtere hol lesz, mindig az adott kérdésektől függ. Megfogalmazása szerint nincs mitől félnie a majdani kormánynak az utcai megmozdulásoktól. Egyébként is a "zavargásokkal, emberélettel és vagyoni veszteségekkel járó utcai tömegmegmozdulások Magyarországon történelmileg mindig a baloldal kiváltságához tartoztak".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?