Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Átadás-átvétel a miniszterelnöki szobában

2002.05.23. 16:24
Egyetértés és nézetkülönbség egyaránt jellemezte az ügyvezető és a kijelölt kormányfő csütörtöki találkozóját. Medgyessy Péter jelezte: kész arra, hogy a jövőben időrő-időre konzultáljon elődjével.
Medgyessy Péter kijelölt miniszterelnök konstruktív ellenzékiséget vár el a volt kormánypártoktól, Orbán Viktor leköszönő kormányfő pedig azt ígéri: ha lesz konstruktív kormány, akkor lesz konstruktív ellenzék is - derült ki a két politikus csütörtöki, budapesti találkozóját követő nyilatkozatokból. Az európai politikai szokásoknak megfelelő átadás-átvételi eljárásnak nevezte Medgyessy Péter kijelölt kormányfő Orbán Viktor ügyvezető miniszterelnökkel folytatott csütörtöki találkozóját.

Lehetséges együttműködés

A politikus eredményesnek nevezte a megbeszélést, hiszen - mint mondta - úgy látja: az európai uniós csatlakozás, az egészségügy, illetve az oktatás területén a nézeteltérések ellenére is lehetséges az együttműködés a következő kormány és ellenzéke között. Hangsúlyozta azonban, hogy nem tűntek el a vitás kérdések sem. Az MSZP továbbra is eltökélt abban, hogy azokat a rendelkezéseket, amelyeket törvénytelennek, vagy irracionálisnak talál, felülvizsgálja. Medgyessy Péter végül bejelelentette: nyitott arra, hogy kormányfőként időről-időre találkozzon elődjével.

Baloldali kiváltság

Orbán Viktor arra kérte a leendő kormányfőt, hogy ne vegyenek el semmit a családtámogatási rendszerből. A leköszönő miniszterelnök az újságírókat tájékoztatva elmondta: arra is felhívta a figyelmet, hogy az MSZP-SZDSZ koalíció őrizze meg a termőföldet hazai kézben, ügyeljen az inflációra és folytassa a nemzeti újraegyesítés programját. Vitás kérdésnek nevezte, hogy míg szerinte a privatizáció már lezárult, Medgyessy Péter erről másként vélekedett. Orbán Viktor végül hangsúlyozta: az, hogy az ellenzéki politizálás színtere hol lesz, mindig az adott kérdésektől függ. Megfogalmazása szerint nincs mitől félnie a majdani kormánynak az utcai megmozdulásoktól. Egyébként is a "zavargásokkal, emberélettel és vagyoni veszteségekkel járó utcai tömegmegmozdulások Magyarországon történelmileg mindig a baloldal kiváltságához tartoztak".