Szilárda
-4 °C
3 °C

Medgyessy jókedvű országot ígér

2002.05.24. 14:20
Békés, nyugodt és jókedvű Magyarországot ígért a kormányprogram pénteki ismertetésekor Medgyessy Péter kijelölt miniszterelnök. A politikus szerint az általa vezetett kabinet az együttműködés kormánya lesz.
A jólét tízmillió polgárra való kiterjesztését nevezte a következő évek fő feladatának a kormányprogram pénteki vitájában Medgyessy Péter kijelölt miniszterelnök.

Küzdelem a szegénység ellen

A politikus szerint haladéktalanul meg kell kezdeni a szegénység elleni hosszú, de nem reménytelen küzdelmet. Ismét felsorolta a kormány első száz napra tervezett intézkedéseit, amelyekhez - mint mondta - ragaszkodik. Medgyessy Péter szavai szerint olyan gazdaságpolitikára van szükség, amely tartósan gyors és fenntartható növekedést tesz lehetővé. Úgy vélte: a gazdasági növekedés 2006-ra elérheti a hat százalékot, és - mint mondta - az inflációs nyomás is csökkenni fog. A szocialista politikus szólt arról, hogy négy év alatt 300-400 ezer új munkahelyet hoznak létre, 800 kilométer új autópályát és gyorsforgalmi utat építenek, és talpra állítják a "mélypontra jutott magyar mezőgazdaságot".

A cél

A politikus fő céljának azt mondta, hogy békés, nyugodt, jókedvű Magyarországon lehessen élni. Olyan országban, ahol a társadalom egészségi állapota, a tudás, a tanulás abszolút elsősége, a magyar föld, vizek, erdők védelme, a természeti kincsek oltalmazása, a nemzeti kultúra ápolása, a szegénység fokozatos felszámolása sorskérdés. A határainkon túli magyarokról szólva úgy fogalmazott: rájuk is szükség van, magyarságuk megőrzését, sorsuk előmozdítását támogatni kell.

Szigor a korrupcióval szemben

A szocialista politikus hangsúlyozta: kormánya nem fogja eltűrni a közpénzek elherdálását, a korrupció semmilyen formáját. - A korrupcióval szemben a tűrésnek nincsen helye. Saját sorainkban még szigorúbbak leszünk, mint másokkal - jelentette ki Medgyessy Péter. A leendő, MSZP-SZDSZ-kormány szavai szerint az együttműködés kormánya lesz, amely keresni fogja az együttműködést az ellenzék pártjaival; konstruktív ellenzékre, érvekre, felelősségtudatra, vitákra számít. - Nem dől össze a világ, ha a vitákban időnként veszítünk. Nem nekünk, az országnak kell nyerni - hangoztatta a kijelölt miniszterelnök.

Kérés az ellenzékhez

A frakciók részéről Lendvai Ildikó, az MSZP képviselőcsoportjának vezetője nem a kormányprogram megszavazását, hanem tanácsot, kritikát és józan hazafiságot kért pénteken a parlamentben az ellenzéktől; Kuncze Gábor, az SZDSZ vezérszónoka a demokratikus normák érvényesítését, a törvények uralmát és a nagy ellátórendszerek reformját ígérte a következő négy évre a kormányprogram vitájában. A szabad demokrata pártelnök-frakcióvezető szerint az új kabinet jövő heti megalakulásakor "az utánunk a vízözön kormánya" távozik a hatalomból. Bejelentette, hogy az SZDSZ egy új, az állami vagyon sorsát figyelemmel kísérő testület - az Országgyűlés Közvagyonfelhasználást Ellenőrző Felügyelete - felállítására is javaslatot tesz.

Hús nélküli kocsonya

A Fidesz nevében Pokorni Zoltán úgy vélekedett, hogy a benyújtott javaslat nem üti meg egy kormányprogram szintjét. A politikus hús nélküli kocsonyához hasonlította a programot, amelyet úgy jellemzett: "megesszük, de aztán hamar éhesek leszünk". Véleménye szerint a dokumentum inkább választási, mint kormányprogramnak nevezhető, és a legnagyobb problémája "a látványos óvatosság". Dávid Ibolya, az MDF vezérszónoka is kifogásait hangoztatta: szerinte a kormányprogramban szereplő elképzelések egy része illuzórikus és romantikus. A dokumentum egészét pedig belső ellentmondásoktól terhesnek nevezte.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!