Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Csehák ajánlata Mikolának

2002.05.28. 14:50
Rohamléptekkel folyik a száznapos programban vállalt intézkedések előkészítése az egészségügyi, szociális és családügyi tárcánál. Az új miniszter szerint néhány személyi kérdést még tisztázni kell, de hamarosan nyugodt munka kezdőthet.
Korrektnek nevezte a minisztériumi átadás-átvételt Csehák Judit egészségügyi, szociális és családügyi miniszter, miután kedden találkozott elődjével, Mikola István az egészségügyi tárca volt vezetőjével.

Ajánlat Mikolának

Az egészségügyi-, szociális-, és családügyi feladatokkal egyaránt foglalkozó, ebben a formájában új minisztérium vezetője bemutatkozó sajtótájékoztatóján beszámolt első munkanapján megbeszélésekkel kezdte. Csehák Judit találkozott a tárca apparátusának vezetőivel és elődjével is. Tájékoztatása szerint a konzultáción nem volt szó arról, hogy - mint arról korábban az egyik napilap beszámolt - Mikola István arra kérte volna a tárca vezetését: támogassák tanácsadói megbizását az Országos Vérellátó Szolgálatnál. Csehák Judit elmondta, hogy a volt egészségügyi miniszter csupán egy tudományos testületi tagsággal kapcsolatos elképzeléséről tájékoztatta. Ő viszont azt vetette fel Mikola Istvánnak, hogy legyen a társadalombiztosítási alapokat felügyelő bizottság tagja, amit a volt miniszter örömmel fogadott.

Két államtitkár

Az új miniszter bemutatta a tárca új vezetőit is. A minisztériumban - eltérően a többitől - két politikai államtitkár dolgozik majd. Kökény Mihály, aki a Horn-kormányban már volt államtitkár és népjóléti miniszter is, elsősorban az egészségügyi, míg Göncz Kinga főleg a szociális kérdésekkel foglalkozik majd. Csehák Judit elmondta, néhány korábbi minisztériumi vezető további sorsa egyelőre még bizonytalan, akárcsak azoknak a közelmúltban főtisztviselőnek kinevezett munkatársaknak a sorsa is, akik a tárca állományába tartoznak. Szerinte közöttük sok a jó szakember, de szép számmal akadnak olyanok is, akiknek az esetében a kinevezés inkább politikai megerősítésnek tekinthető.

Munka rohamléptekben

Csehák Judit végül beszámolt arról is, hogy "rohamléptekkel" folyik a tárcánál több olyan előterjesztés összeállítása, amelyek a száznapos programban vállalt ígéretekkel kapcsolatosak. A miniszter reményét fejezte ki, hogy a kormány pénteki ülésén első olvasatban már tárgyalni is tud ezekről.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!