Viola
-5 °C
-2 °C

Pokorni mészárlásról beszél

2002.05.28. 18:24
A magyar közigazgatás "Szent Bertalan-éjszakájának" nevezte a Medgyessy-kormány első napját Pokoni Zoltán, a Fidesz elnöke. A politikus szerint a "pár órás" miniszterelnök intézményi vezetőket, minisztériumi helyettes államtitkárokat és alkalmazottakat "mészárolt" le.
- A pár órás megbizatással rendelkező Medgyessy Péter első munkanapján felmentette a Köztársasági Őrezred vezetését. "Lemészárolta" a külügy teljes államtitkári karát, az oktatási minisztérium helyettes államtitkárait, az APEH és a PM vezetését és a GYISM-ben is kilátásba helyezett hasonló lépéseket - jelentette ki Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke kedd esti, rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Éjszaka

A politikus szerint az új kormány első napja a "magyar közigazgatás Szent Bertalan-éjszakája" volt. Pokorni véleménye szerint Medgyessy Péter az ígéretekkel és a fogadkozásokkal ellentétben, példátlan elbocsátásokba kezdett. Szerinte a "tisztogatásoknak" még nincsen vége. A sajtótájékoztatón részt vett Varga Mihály korábbi pénzügyminiszter szerint a kormány az ÁPV Rt. vezetésének mai leváltásával és az új vezetői kar kinevezésével több törvényi előírást is megsértett.

Utalt arra, hogy a kinevezés előtt az illetékes parlamenti bizottságának meg kell hallgatnia a jelöltet, ez azonban nem történt meg. Az igazgatóság részéről sem született elfogadó nyilatkozat, és elmaradt az összeférhetetlenségről szóló dokumentum elkészítése, valamint a "c" típúsú nemzetbiztonsági átvilágítás is. Varga szerint mindez az - előző kormány politikájával szemben - tömeges privatizációs szándékról árulkodik, amelynek része lehet a Richter, a MOL, a Magyar Posta, az Antenna Hungária és a tömegközlekedés néhány vállalata. Az Index azon felvetésére, hogy például Faragó Csaba, az ÁPV Rt. Orbán-kormány által kinevezett volt vezetője kinevezésekor még szakmai önéletrajzot sem adott az illetékes bizottságoknak, Pokorni úgy reagált: a törvénysertés, az törvénysértés.

Minden törvényes
Minden törvényes előírást betartott a kormányzat az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Részvénytársaság vezetőinek keddi menesztésénél - reagált Varga Mihály nyilatkozatára Máté Dániel, a Pénzügyminisztérium újonnan kinevezett szóvivője a távirati irodának. Hangsúlyozta, hogy a kormányzat Mészáros Tamást, a szervezet igazgatóságának valamikori elnökét jelöli az ÁPV Rt. elnöki posztjára. - Természetesen ez azt jelenti, hogy a jelölt bizottsági meghallgatását is kezdeményezik az Országgyűlés illetékes bizottságánál és minden más törvényes feltételnek eleget tesznek - mondta a szóvivő.

Hamisított aláírások?

Pokorni valószínűsítette, hogy a felmentésekről szóló rendelet alá Medgyessy Péter kézjegyét odahamisították, mert - mint mondta - nem feltételezi, hogy az egyébként külföldön tartózkodó kormányfő tudatosan sértette volna meg a törvényeket. - Ha mégis, akkor ez annál szomorúbb. Bejelentette, hogy a Fidesz az MDF-fel történt konzultáció után kezdeményezi egy munkacsoport megalakítását. Ennek a testületnek az lesz a feladata, hogy segítséget nyújtson a "törvénytelenül" elbocsátottaknak. Újságírói kérdésre Pokorni elmondta: nem rendelkezik összesített adatokkal arról, hogy az Orbán-kormány hivatalba lépésekor hány államitikárt és helyettes államtitkárt bocsátottak el. Úgy emlékezett azonban, hogy az oktatási tárcánál jelentős végkielégítéssel távozhatott az, akinek felmondtak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!