Edina
-12 °C
-3 °C

Nem lesz miniszterhelyettesi poszt

2006.05.29. 20:14
A miniszterhelyettesi poszt kivételével az ellenzék is áldását adja az új kormány megalakításához szükséges alkotmánymódosításhoz, amiről kedden szavaz az Országgyűlés. Az államtitkárok száma viszont megfeleződik, és át lehet keresztelni a belügyminisztériumot.

Az ellenzék nem járult hozzá, hogy alkotmányban rögzítsék a miniszterhelyettesi tisztség létrehozását, ezért a kormányoldal úgy döntött, hogy a miniszter mellett egy államtitkári poszt lesz a jövőben, az egyes szakterületeket pedig szakmai államtitkárok irányítják, a helyettes államtitkári poszt megszűnik.

A hétfői ötpárti egyeztetésen az Országgyűlés keddi ülésén megszavazandó alkotmánymódosításokról esett szó, így a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényről is, aminek módosításáról sikerült megegyeznie a pártoknak.

Répássy Róbert (Fidesz) szerint felesleges és a magyar alkotmányos hagyományokkal ellentétes a miniszterhelyettesi poszt létrehozása, hasonlóan érvelt Hock Zoltán, az MDF tárgyalója is.

A kormányváltás után beszélnének

Az MSZP kilenc törvényt adott át az ellenzéki pártoknak, amelyek között az önkormányzati rendszer átalakítására valamint az önkormányzati választások átalakítását célzó, valamint az olcsó állam megvalósításét célzó törvények találhatóak.

Keddi ülésén a Ház a képviselők jogállásáról és javadalmazásáról, az Országgyűlés bizottsági szerkezetéről és a bizottsági tagokról, a miniszterek jogállásáról, a minisztériumok felsorolásáról, illetve az alkotmánymódosításról határozhat.

Az Országgyűlés működésének karcsúsítását szolgálató alkotmánymódosítás szerint megszűnik a honatyák ingyenes utazása a közforgalmú járműveken, 386 bizottsági hely lesz a jövőben a korábbi 492 helyett, a kormánypártok tíz elnöki, valamint húsz alelnöki, az ellenzék nyolc elnöki és tizenöt alelnöki helyet kap.

A Ház május 30-i üléséről szóló megállapodást Szili Katalin mellett Lendvai Ildikó, az MSZP, Navracsics Tibor, a Fidesz, Semjén Zsolt, a KDNP frakcióvezetője és Eörsi Mátyás, az SZDSZ ügyvivője írta alá. Az MDF tudomásul vette a megállapodás tartalmát, de azzal nem értett egyet, így Herényi Károly frakcióvezető nem írta alá a dokumentumot.

A Fidesz csomagját is kibontják

Katona Béla (MSZP) közölte, nem csak azokról a javaslatokról akarnak tárgyalni, amit az MSZP nyújtott be, hanem a Fidesz által átküldött csomagról, az úgynevezett demokráciacsomagról is készek mielőbb konzultálni.

A Fidesz kérésére a kétharmados törvényekről szóló egyeztetések csak a kormányprogram vitája, június 9-e után folytatódnak, ezt a kormányoldal tudomásul vette.

Hock Zoltán ugyancsak azt javasolta, hogy az önkormányzatokat érintő módosítások kivételével az összes többi törvény módosításáról egy későbbi időpontban folytassák az egyeztetést.