Vazul
10 °C
25 °C

A Fidesz betekintene a Kormányzati Jósda jelentéseibe

2007.05.30. 16:07
Szilvásy György kancelláriaminiszter parajelenségekkel foglalkozó testvére, Szilvásy Péter állítja, az által létrehozott jósda anyagait - többek között az augusztus 20-ai tragédiáról szóló összefoglalót is - a kormányfő is megkapja. A Fidesz kíváncsi lett.

A Fidesz szóvivője szeretne betekinteni azokba a dokumentumokba, amelyeket a hírek szerint Szilvásy György kancelláriaminiszter egyik testvére által alapított "Kormányzati Tanácsadó Jósda" küld a kormánytagoknak, Szijjártó Péter erről szerdai sajtótájékoztatóján beszélt.

A levélben arra kéri Szilvásy Györgyöt, hogy egy héten belül adjon időpontot, amikor betekinthet a bizalmas dokumentumokba, illetve arra szólítja fel a kancelláriaminisztert, hozza nyilvánosságra ezeket a jelentéseket.

Szijjártó Péter utalt arra, hogy a napokban megjelent sajtóhírek szerint a kancelláriaminiszter testvére, Szilvásy Péter Kormányzati Tanácsadó Jósdát alapított, és bizalmas jelentéseket készít, amelyeket kormánytagok, köztük Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is megkap.

A kancelláriaminiszter testvére, Szilvásy Péter tavaly júliusban Kormányzati Tanácsadó Jósdát hozott létre.

A jósda egyik interneten fellehető jelentésében például arról írnak, hogy a tavaly augusztus 20-án Budapesten hirtelen kitört orkánszerű vihar nem spontán, véletlenszerűen létrejött természeti jelenség volt, hanem "szándékosan, előre megfontoltan és felkészülve létrehozott kollektív tudat manipulálásán keresztül kiváltott paranormál jelenség".

Lehet-e kormányzati büfét alapítani?

A Fidesz szóvivője írásbeli kérdéssel is fordult a kancelláriaminiszterhez, mert szerinte jogosan vetődik fel, kap-e közpénzt kormányzati forrásból Szilvásy György testvére, valóban rendelt-e tőle ilyen jelentéseket a kormány, valamint az is kérdés, ki kapja meg a "jóslatokat", és ezeket felhasználják-e a kormányzati döntéshozatalban.

Az is kérdés, hogy ezután miért nem lépnek fel az ellen, aki a kormányzati szót használja egy vállalkozás nevében. "Vajon a jövőben lehet kormányzati vizibicikli-kölcsönzőt vagy kormányzati büfét nyitni, ha a tulajdonos testvére egy kormánytagnak?" - tette fel a kérdést a fideszes politikus.

A pártszóvivő szerint joggal kelt felháborodást, hogy Szilvásy György másik testvére, Szilvásy István "szakmai körökben megkérdőjelezett és gyanúsnak vélt módon" újabb állami egészségügyi kinevezést kapott, amivel közpénzből komoly fizetés jár.

Szilvásy István a honvédelmi miniszter felkérésére az Állami Egészségügyi Központ főigazgatója lesz.