Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Kormányülés itt is, ott is

2002.05.31. 09:50
Első hivatalos ülését tartja pénteken délelőtt az új kormány. A kabinet várhatóan első olvasatban tárgyalja az úgynevezett száznapos program néhány pontja alapján készült előterjesztéseket. Délután a Városligetben folytatódik az ülés; itt bárki kérdezhet az új miniszterektől.
Első hivatalos ülését tartja a Medgyessy Péter vezette kormány hétfői megalakulása óta.

Indul a száz nap

A kabinet az előzetes információk alapján várhatóan áttekinti a minisztériumi átadás-átvételeket és értékeli az első néhány nap eseményeit. Az ígéretek szerint téma lesz az úgynevezett száznapos program néhány eleme is. Csehák Judit egészségügyi, szociális és családügyi miniszter keddi bemutatkozó sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: "rohamléptekkel" folyik a tárcánál több, az ígéretek teljesítése érdekében szükséges törvényjavaslat kidolgozása. Példaként említette a nyugdíjasok számára személyenként, átlagosan 19 ezer forintos juttatás jogi előkészítését. A kormány első ülésén foglalkozik a pedagógus béremeléssel, hallgatói normatívával, az ösztöndíj emeléssel, a főtisztviselői törvény módosításával és a Terror Házát irányító alapítvány további sorsával is.

Pénteki ülés

Változás az eddig kormányzati munkához képest, hogy ezután pénteken lesznek a kabinet ülései. Ennek időpontja korábban is változott, hiszen a Horn-kormány csütörtökönként tartotta tanácskozásait, Orbán Viktor pedig keddenként hívta össze minisztereit. A kormányszóvivői tájékoztatók rendje alapvetően nem változik, viszont a tervek szerint egy-egy fontosabb kormánydöntést külön is ismertet majd a szakminiszter a szóvivővel közösen.

Ingujjban

A kormány első hivatalos ülése után, tart egy "nyitottat" is. Ennek helyszíne a Városliget lesz, ahová délután vonulnak át a miniszterek. A kabinet tagjai több, ideiglenesen felállított sátorban és színpadon "ingujjban" beszélnek terveikről a meghívott szervezetek képviselőivel, majd Medgyessy Péter egyenként is bemutatja kormányának minisztereit. A tervek szerint a kabinet tagjaitól bárki kérdezhet is. A kötetlennek tervezett programot koncertek zárják, a fellépők között ott lesz Török Ádám és a Mini együttes.

Az eseményre a szocialisták telefonon is felhívják a figyelmet. Az Index információi szerint ehhez az akcióhoz két adatbázist használnak a szocialisták: többek között azt a kétszázezer embert értesítik, akik válaszoltak Medgyessy Péter tavaly decemberi kampánylevelére és tájékoztatást kértek a párt rendezvényeiről. Másik adatbázisként pedig a telefonkönyvet használják.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!