Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csak Lamperth kért pesti lakást

2002.06.03. 09:48
A kormány tagjai közül egyelőre csak Lamperth Mónika jelezte, hogy lakást igényel Budapesten. A tárcánál az Index kérdésére még nem tudtak pontos információkkal szolgálni az ingatlanról.
Évek óta újra, meg újra fókuszba kerülnek a politikusok szolgálatilakás-juttatásával kapcsolatos ügyek.

Ami a képviselőknek jár

A jogszabályok szerint a Budapesten lakóhellyel nem rendelkezô képviselô részére az Országgyűlés hivatali szervezete - lehetôség szerint - szálláshelyrôl gondoskodik. Az a képviselô, akinek részére az Országgyűlés hivatali szervezete szálláshelyet nem tud biztosítani, vagy arra a képviselô nem tart igényt, képviselôi tevékenységével összefüggô igazolt szállásköltsége megtérítésére jogosult. Ennek összege havonta nem haladhatja meg a képviselô havi alapdíjának - ez jelenleg 165 ezer forint - az 50 százalékát.

Lyukas jogszabályok

Az országgyűlési képviselők juttatásával ellentétben, az állami vezetők szolgálatilakás-juttatása körül sok a tisztázatlan pont. Nincsen meghatározva, hogy milyen minőségű lakást és maximum mekkora összegért lehet bérbe venni számukra, valamint az sem, hogy azt hivatali idejük lejártakor milyen határidőn belül kell elhagyniuk.

Ügyek

A Népszabadság összeállítása szerint az állami vezetők szolgálati lakásával kapcsolatos ügyekre Deutsch Tamás leköszönt ifjúsági és sportminiszter esete hívta fel a figyelmet. A kormányváltást követően az ifjúsági tárca hivatali dokumentumainak átadása után derült ki, hogy Deutschnak minisztériumi költségvetéséből havi mintegy félmillió forintért béreltek lakást.

A tárca a 250 négyzetméteres rózsadombi lakást az első évben havi 401 ezer forintért, majd minden évben az inflációnak megfelelő összeggel növelve, az idén már 480 ezer forintért bérelte a miniszter számára. Az eset azonban nem egyedi. Botrány volt például abból, hogy Nemcsók János, a Horn-kormány államtitkára az 1998-as kormányváltás után nem akarta elhagyni a szolgálati lakását. Az Orbán-kormány alatt Gógl Árpád az egészségügyi miniszteri posztról való távozása után még hónapokig a szolgálati lakásában maradt, mert a sajátja felújítás alatt állt. Szabó János honvédelmi miniszternek egy időben két szolgálati lakást is kiutaltak, mert az elsőként kiszemelt Gellért-hegyi ingatlan nem felelt meg az igényeinek.

Lamperth kért

Az Indexet a Miniszterelnöki Hivatalban arról tájékoztatták, hogy az új miniszterek közül eddig csak Lamperth Mónika jelezte fővárosi szolgálati lakás iránti igényét. A Belügyminisztériumban azonban egyelőre még nem tudtak felvilágosítást adni arról, hogy a tárca vezetője milyen ingatlanba költözik be.