Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Csak Lamperth kért pesti lakást

2002.06.03. 09:48
A kormány tagjai közül egyelőre csak Lamperth Mónika jelezte, hogy lakást igényel Budapesten. A tárcánál az Index kérdésére még nem tudtak pontos információkkal szolgálni az ingatlanról.
Évek óta újra, meg újra fókuszba kerülnek a politikusok szolgálatilakás-juttatásával kapcsolatos ügyek.

Ami a képviselőknek jár

A jogszabályok szerint a Budapesten lakóhellyel nem rendelkezô képviselô részére az Országgyűlés hivatali szervezete - lehetôség szerint - szálláshelyrôl gondoskodik. Az a képviselô, akinek részére az Országgyűlés hivatali szervezete szálláshelyet nem tud biztosítani, vagy arra a képviselô nem tart igényt, képviselôi tevékenységével összefüggô igazolt szállásköltsége megtérítésére jogosult. Ennek összege havonta nem haladhatja meg a képviselô havi alapdíjának - ez jelenleg 165 ezer forint - az 50 százalékát.

Lyukas jogszabályok

Az országgyűlési képviselők juttatásával ellentétben, az állami vezetők szolgálatilakás-juttatása körül sok a tisztázatlan pont. Nincsen meghatározva, hogy milyen minőségű lakást és maximum mekkora összegért lehet bérbe venni számukra, valamint az sem, hogy azt hivatali idejük lejártakor milyen határidőn belül kell elhagyniuk.

Ügyek

A Népszabadság összeállítása szerint az állami vezetők szolgálati lakásával kapcsolatos ügyekre Deutsch Tamás leköszönt ifjúsági és sportminiszter esete hívta fel a figyelmet. A kormányváltást követően az ifjúsági tárca hivatali dokumentumainak átadása után derült ki, hogy Deutschnak minisztériumi költségvetéséből havi mintegy félmillió forintért béreltek lakást.

A tárca a 250 négyzetméteres rózsadombi lakást az első évben havi 401 ezer forintért, majd minden évben az inflációnak megfelelő összeggel növelve, az idén már 480 ezer forintért bérelte a miniszter számára. Az eset azonban nem egyedi. Botrány volt például abból, hogy Nemcsók János, a Horn-kormány államtitkára az 1998-as kormányváltás után nem akarta elhagyni a szolgálati lakását. Az Orbán-kormány alatt Gógl Árpád az egészségügyi miniszteri posztról való távozása után még hónapokig a szolgálati lakásában maradt, mert a sajátja felújítás alatt állt. Szabó János honvédelmi miniszternek egy időben két szolgálati lakást is kiutaltak, mert az elsőként kiszemelt Gellért-hegyi ingatlan nem felelt meg az igényeinek.

Lamperth kért

Az Indexet a Miniszterelnöki Hivatalban arról tájékoztatták, hogy az új miniszterek közül eddig csak Lamperth Mónika jelezte fővárosi szolgálati lakás iránti igényét. A Belügyminisztériumban azonban egyelőre még nem tudtak felvilágosítást adni arról, hogy a tárca vezetője milyen ingatlanba költözik be.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!