Emma
-2 °C
6 °C

Szájer: romlottak Magyarország külpolitikai pozíciói

2003.06.04. 12:51
"Tehetetlenség, sodródás, pozícióvesztés" - foglalta össze Szájer József a Medgyessy-kormány egyéves külpolitikáját a Fidesz külügyi kabinetjének sajtótájékoztatóján. Szájer mindössze a csatlakozási tárgyalásokat nevezte "jónak", és elsősorban azért marasztalta el a kormányt, mert nem a magyar érdekeket tartja szem előtt.
Szájer József a Fidesz külpolitikai kabinetjének vezetője a trianoni békeszerződés június 4-i évfordulója kapcsán az összefoglaló előtt elmondta, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség a Trianont a magyarság legsúlyosabb tragédiájának tekinti, ezért kijelentette: "Minden magyar politikus feladata, hogy Trianon hatása ellen felvegye a harcot."

Trianon légiesíthető

"A Fidesz úgy látja, az európai integráció 'légiesítheti' a trianoni tragédiát, ugyanakkor sajnálatos, hogy a kormányzat a visszalépés taktikájtát választotta ezzel kapcsolatban" - fogalmazta meg a Fidesz első kritikai észrevételét Szájer.

A kormány képtelen az értelmes meggyőzésre

Szájer bírálta a külügyminisztériumot a státustörvény további módosításért, mivel a Fidesz szerint nem volt szükség semmiféle változtatásra az Orbán-Nastase megállapodás után, és az effajta "engedékenység" rontja az ország pozícióit.

A Fidesz súlyos kudarcként értékeli, hogy a kormány nem képes az állampolgárok "értelmes meggyőzésére", utalva ezzel a rendkívül alacsony részvételére a EU-népszavazáson. A csatlakozási tárgyalások tavaly év végi lezárásáról szólva Szájer kiemelte, hogy nem szűnik meg a külföldi nagyvállalatok adókedvezménye a belépéssel, de mint mondta, ez valójában az Orbán-kormány érdeme.

Eltévedtek

"Nincs iránytűje a kormánynak, amely ezért eltévedt az euroatlanti és európai kapcsolatok között - jelentette ki Szájer -, így jár minden kormány, amelyik nem a magyar érdekekből indul ki, hanem külső érdekeknek kíván megfelelni."

A Fidesz nehezményezi azt is, hogy a kormány félrevezette a közvéleményt, nem hozta nyilvánosságra az iraki háborúval kapcsolatos szándékát, miközben aláírta az amerikai törekvéseket támogató nyolcak levelét. Ennek következménye volt az is, hogy Jacques Chirac francia köztársasági elnök "a magyar polgárokon köszörülte nyelvét".

Kudarc a moszkvai út is

A Fidesz nem látja továbbá, hogy Medgyessy Péter moszkvai látogatása "nagyszabású előrelépés" lett volna, mint azt a kormány hangoztatta. Nem növekedett a magyar-orosz export, nem tértek vissza az Oroszországban lévő magyar műkincsek és nem javultak az orosz-magyar kapcsolatok sem.

"Sodródás, tétlenség, pozícióvesztés jellemzi a Medgyessy-kabinet külpolitikáját, ezért romlottak Magyarország külpolitikai pozíciói az egy évvel ezelőtthez képest" - zárta le sajtótájékoztatóját Szájer.