Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

A Törzsasztal vendége: Gy. Németh Erzsébet

2002.06.02. 09:51
A Törzsasztal vendége pénteken délelőtt Gy. Németh Erzsébet, az MSZP parlamenti frakcióveztő-helyettese, a párt budapesti képviselőcsoportjának vezetője.

Az MSZP fiatalabb generációjához tartozó, idén negyven éves politikus a budapesti Steinmetz Miklós Gimnázium francia tagozatán érettségizett 1980-ban. 1984-ben a Budapesti Tanítóképző Főiskolán tanítói diplomát, majd 1988-ban az ELTE Általános Iskolai Tanárképző Főiskoláján földrajz szakos tanári diplomát szerzett. 2000-ben az ELTE BTK-n felsőfokú kulturális menedzseri vizsgát tett. Férjezett, egy gyermeke van.

Pályáját az úttörőmozgalomban kezdte. Tagja volt a Baloldali Ifjúsági Társulásnak, sőt öt évig a BIT választási irodáját is vezette. Az MSZP-be 1993-ban lépett be. Egy évvel később már a Fővárosi Közgyűlés tagja, 2000-ben pedig frakcióvezető lett.

Bár a fővárosi politikában már évek óta ismert, országosan akkor került először reflektorfénybe, amikor egy évvel ezelőtt Medgyessy Péter, mint a szocialista párt miniszterelnök-jelöltje beválasztotta csapatába, az úgynevezett Tízek Társaságába. Az országgyűlési választások után megalakult új parlamenti frakciónak úgy lett az egyik vezetője, hogy korábban még képviselő sem volt. Frakcióvezető-helyettesi posztja mellett megtartotta a fővárosi közgyűlésben betöltött tisztségét is.

A jelek szerint ő lesz az MSZP főpolgármester-jelöltje. A párt országos vezető testületei ugyan még nem döntöttek, a hírek szerint azonban az MSZP budapesti csoportjainak támogatását maga mögött tudhatja.

Gy. Németh Erzsébet egy, a közelmúltban a Népszabadságban megjelent interjúban úgy fogalmazott, hogy a főpolgármesteri tisztség esetében frissíteni kell. A koalíciós partnerrel való kapcsolatot pedig úgy jellemezte: míg a szabad demokraták a "hardverre" teszik a hangsúlyt, az MSZP a "szoftvert" is fontosnak tartja. Az SZDSZ számára az infrastruktúra és annak fejlesztése az első, a szocialisták viszont úgy látják, hogy a fővárosnak több pénzt kellene egészségügyre, oktatásra, szociális ellátásra és köztisztaságra fordítani. Az egyik legfontosabb feladatnak azonban azt nevezte, hogy be kell pótolni annak a négy évnek a kényszerű mulasztásait, amelyek abból adódtak, hogy az Orbán-kormány megbüntette Budapestet, amiért nem jobboldali főpolgármestert választott 1998 őszén.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!