Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Orbán első fokon vesztett Lendvaival szemben

2003.06.05. 16:47
Első fokon elutasította a bíróság Orbán Viktor keresetét Lendvai Ildikó ellen abban a személyiségi jogi perben, amelyet a volt miniszterelnök indított a szocialista politikus egy tavalyi sajtótájékoztatója miatt. A bíróság szerint Lendvai nem lépte át a politikai közbeszéd Alkotmány és a politikusok által megszabott határait.
Lendvai Ildikó, az MSZP országgyűlési frakciójának vezetője tavaly május 23-án a "Fehér lapok az Orbán-kormány bukása utáni korrupciógyanús döntésekről" címmel tartott sajtótájékoztatóján egyes tudósítások szerint szó volt többek között arról, hogy az előző kormány gátlástalanul és leplezetlenül mosta a közpénzt magánpénzzé, s az Orbán-kormány a közpénzt zsebpénzként kezelte.

Az ÁSZ-jelentés miatt volt az egész

Lendvai Ildikó a személyiségi jogi perben korábban tanúként azt adta elő: azért tartott 2002. május 23-án sajtótájékoztatót, mert az Állami Számvevőszék előző napon nyilvánosságra hozott jelentése átláthatatlannak minősítette a közpénzek végső felhasználóhoz jutását.

Csak gyanúról beszélt

A szocialista politikus a perben hangsúlyozta, hogy soha nem korrupcióról, csak annak gyanújáról beszélt.

Az akkori híradások szerint Lendvai Ildikó azért bírálta az Orbán-kormányt, mert álláspontja szerint a választások elvesztése utáni hetekben mintegy 650 milliárd forintnyi közpénzt költöttek el gyanús módon.

Orbán félti személyének megítélését

Orbán Viktor a perben a személyiségi jogi jogsértés megállapítását és nyilvános elégtétel adását kérte, mert álláspontja szerint személyét illető téves közmegítéléshez vezethetnek a Lendvai Ildikó sajtótájékoztatóján nyilvánosságra hozott valótlanságok.

A határokat a politikusok jelölték ki

A PKKB csütörtökön kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletének szóbeli indoklásában többek között arra mutatott rá, hogy a politikai közbeszéd egy megnyilvánulásáról van szó, melynek határait az Alkotmánybíróság, illetve maguk a politikusok jelölték ki.

Lendvai Ildikó kifogásolt véleménye ezeken a határokon belül maradt a bíróság szerint.

Orbán Viktor jogi képviselője a határozathozatalt követően az MTI érdeklődésére annyit mondott: a fellebbezés kérdésében megbízója dönt majd.