Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Felmentették a visszaélésekkel vádolt titkosszolgálati tiszteket

2003.06.05. 13:45
Szülinapi pisztoly, egy századosnő utaztatása és gépkocsivásárlás is szerepelt abban az ügyben, amelynek felderítését még a Kövér László vezette titokminisztérium kezdte meg. A vád szerint több tízmilliós gazdasági bűncslekményeket követtek el a titkosszolgálatoknál 1992-1998 között. A kormányváltás után a vádlottakat másodszor is, most már jogerősen mentette fel a Legfelsőbb BÍróság.
Több tízmilliós gazdasági bűncselekményekkel vádolt egykori titkosszolgálati vezetőket mentett fel jogerősen csütörtökön a Legfelsőbb Bíróság (LB). A vád szerint több tízmilliós kárt okozó gazdasági bűncselekmények történtek a titkosszolgálatoknál 1992 és 1998 között.

Az államtitok leple alatt

Az ügyben vádlottként szereplő két nyugállományú tábornokot, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat egykori vezetőjét illetve egyik helyettesét és egy ezredesi rendfokozatú kollégájukat mentették fel az LB másodfokú döntése szerint. Az ítélethozatal nyilvános volt, a tárgyalások zárt ajtók között folytak, az érintettek nem beszélhettek a nyilvánosság előtt.

Az előzmények

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnál, amely rendvédelmi szervek technikai kiszolgálására hivatott szervezet, 1998-ban közvetlenül a kormányváltás után indított belső vizsgálatot a Kövér László, a polgári titkosszolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter hivatala.

1999-ben feljelentés

A hivatal 1999 januárjában azt közölte, hogy a belső vizsgálat nyomán fegyelmi eljárások indultak, felfüggesztettek, illetve nyugállományba helyeztek magas beosztású titkosszolgálati vezetőket, majd pedig feljelentést is tettek.

Az elsőfokú tárgyalássorozat 2000-ben kezdődött meg Farkas György nyugállományú dandártábornok, Hevesy-Tóth Ferenc nyugállományú vezérőrnagy és Cserháti György ezredes ellen a Budapesti Katonai Ügyészség vádirata alapján.

Sikkasztás, hűtlen kezelés, csalás

A tucatnyi vádpontban szerepelt sikkasztás, hűtlen kezelés, számviteli fegyelem megsértése és csalás. A Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa első fokon szakértőket rendelt ki és számos tanút, köztük állami vezetőket hallgatott meg a hosszúra nyúló bizonyítási eljárás során.

2002-ben felmentés

Ezután a 2002-es kormányváltást követően felmentette a vádlottakat a Fővárosi Bíróság bűncselekmény és bizonyítottság hiányára hivatkozva. Ez ellen fellebbezett a katonai ügyészség, így került a büntetőper másodfokon az LB-re. Az LB csütörtökön kihirdetett végzésében jogerőre emelte az elsőfokú döntést.

A tárgyalás során a számviteli fegyelem megsértésével kapcsolatos vádpontról elhangzott, hogy a szabálysértéshez nemzetvédelmi érdek fűződött, mivel csak így lehetett a tevékenység titkosságát biztosítani.

Szülinapi pisztoly

A vádpontok között gépkocsivásárlás, egy titkosszolgálati vezető születésnapjára ajándékozott pisztoly, egy századosnő utaztatása, államkötvények átadásával kapcsolatos ügylet illetve nagy összegű valutakölcsönzés szerepelt.

A Katonai Ügyészség az okozott kár megtérítésére vonatkozó polgári jogi igényét az LB a társadalomra való veszélyesség hiányának indoklásával utasította el.

Nyilvánosság kizárva

Semmilyen formában nem kívánták kommentálni az ítéletet az ügyben szereplő államtitokra hivatkozva a Magyar Távirati Irodának. Egyikük megjegyezte, hogy korábban kért engedélyt arra, hogy a történtekről nyilvánosság előtt is beszéljen, ám ezt az illetékesek megtagadták.