Géza
-12 °C
-4 °C

Haladékot kapott az albán nagykövet

2005.06.06. 13:01
Egy hét alatt kell eldöntenie az albán nagykövetnek, hogy maradni akar a Gábor Áron utcai nagykövetség épületében, vagy két hónap múlva elköltözik. Az épület tulajdonosa hétfőn birtokba akarta venni az ingatlant, mivel a bérleti szerződés lejárt, és a nagykövet nem volt hajlandó velük tárgyalni.

Egyhetes haladékot kapott a budapesti albán nagykövet arra, hogy eldöntse, el akarja-e hagyni a követség által május 31-ig bérelt Gábor Áron utcai ingatlant, vagy megállapodik a tulajdonos Revivim Kft.-vel, és újra szerződést köt velük.


Tuvya Raviv a találkozó után (Fotó: Barakonyi Szabolcs)

Pénteki ígéretét beváltva hétfőn délelőtt a Revivim Kft. tulajdonosa, Tuvya Raviv személyesen látogatott el a nagykövetségre, hogy birtokba vegye az épületet, miután nem tudott megállapodni Eduard Sulo albán nagykövettel az ingatlan bérletének meghosszabbításáról. A felek félórás tárgyalás után jutottak a szóbeli megállapodásra.

Raviv az Indexnek korábban arról számolt be, hogy a két éve nagykövet Sulo minden alkalommal késéssel fizette ki az 5500 dolláros (1,12 millió forintos) bérleti díjat, majd a szerződést nem volt hajlandó meghosszabbítani, miközben az épületet sem adta át. A tulajdonos elpanaszolta azt is, tulajdonostársát korábban egyszerűen kidobták az épületből, amikor érdeklődött, hogy áll az épület felújítása, amit a szerződés előírt.

A megállpodás szerint a nagykövet egy hét alatt eldöntheti, hogy kiköltözik, ez esetben két hónapig kétszeres áron bérli az ingatlant, és a szerződésnek megfelelően kifesteti és felújítja a kertet. A másik lehetőség, hogy marad, újabb 5 évre szerződést köt, de a bérletet ezúttal évente, előre kell kifizetnie. Minderről szóban állapodtak meg.

Az ellátmányra hivatkozott

Bordás Vilmos ügyvéd az újságíróknak a helyszínen elmondta, a nagykövet, akivel a tulajdonosnak először sikerült találkoznia az utóbbi három évben, arra hivatkozott, hogy nem kapott megfelelő ellátmányt Albániából, ezért késett a fizetéssel több alkalommal.

Raviv az újságíróknak elmondta, most, hogy a média is megjelent az épületnél, a nagykövet sokkal "hajlékonyabb volt", mint korábban, majd hozzátette, "amit szóban mondanak, az semmit sem ér". A magyar-izraeli üzletember hangsúlyozta ugyanakkor, Sulo két elődjét tisztességes embereknek ismerte meg, akikkel soha, semmilyen problémája nem volt.

A magyar külügyminisztérium polgári peres ügyről lévén szó hivatalosan nem tehet semmit, ugyanakkor egy diplomáciai jegyzékben hívták fel a nagykövet figyelmét arra, hogy tartsa be a magyar törvényeket.