Emőke
-4 °C
9 °C

Autóeladási ügyben nyomoznak a külügynél

2005.06.09. 11:38
Nyomott áron adott túl egy forgalomból kivont teherautóján a müncheni magyar képviselet, ám az eladás előtt ismét forgalomképes lett a Mercedes. Az ügyben belső vizsgálat indult a Külügyminisztériumban, és a rendőrség is nyomozást indított, értesült a Magyar Nemzet.

Szabálysértés gyanúja merült fel a müncheni magyar képviselet teherautójának hazai értékesítése körül, ezért rendőrségi és belső vizsgálat indult a Külügyminisztériumnál május elején, adta hírül csütörtökön a Magyar Nemzet. A vizsgálat tényét - a részletek említése nélkül - az Indexnek megerősítette Polgár Viktor, a minisztérium szóvivője.


A szóban forgó típus
A gyanú szerint a müncheni képviselet Mercedes-Benz Atego típusú teherautójának nyomott áron való értékesítését arra hivatkozva kérelmezte tavaly december elején P. Lajos, a tárca főosztályvezető-helyettese, hogy a jármű Magyarországon már nem helyezhető forgalomba.

A teherautón december 9-én egymillió forintért adott túl a minisztérium, a vevő az MB-Autó Magyarország Kft. volt, a szerződést egyedül P. Lajos írta alá, ami szabályellenes. A történet itt válik érdekessé, hiszen a tárca - a Magyar Nemzet információi szerint - egy nappal az eladás előtt egyedi forgalomba helyezését kérte a Fővárosi Közlekedési Felügyelettől, ahol megállapították, hogy a jármű megfelel az előírásoknak, és jóváhagyták a kérelmet.

Több tulajdonos

A cég ezután a jármű első forgalomba helyezését és a forgalmi engedélyt, illetve a törzskönyv kiállítását kérte a Belügyminisztériumtól, amit meg is kapott, így december 21-én egymillió-ötvenezer forintért eladta a járművet egy bizonyos Teqnik Kft.-nek.

Az üzlet érdekessége, hogy a gépjármű a Külügyminisztérium tulajdonában maradt, miközben kötelező biztosítását a Teqnik végzi. Az elméletileg leselejtezés előtt álló, ezért olcsón eladott jármű tehát forgalomba került, a tárca a lap értesülései szerint nem selejtezte le.

A Mercedes-Benz Atego 1324-es, szóban forgó típusa 1993-as évjáratú. Ilyen, közepes méretű Mercedes teherautót használnak tűzoltóságok is. A használt teherautó piaci ára 3-5 millió forint körül lehet.