Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Nem adják el a gázüzletágat

2002.06.11. 17:58
Az új vezetésű Magyar Fejlesztési Bank nem tárgyal tovább a gázüzletág értékesítéséről. A MOL a megváltozott körülményekhez alkalmazkodva folytatja stratégiája végrehajtását.
A MOL Rt. bejelentése szerint a Magyar Fejlesztési Bank Rt. arról tájékoztatta a társaságot, hogy nem kívánja folytatni a tárgyalásokat a gázüzletág értékesítéséről.

Orbán terve

Az MFB 2002. február 11-én kapott kizárólagos tárgyalási jogot a gázüzletág többségi tulajdonának megvásárlására. Orbán Viktor volt kormányfő még az országgyűlési választások két fordulója között is megerősítette: a Mollal folynak a tárgyalások a gázüzletág megvásárlásáról. Mint mondta, a társaságnak nincs más választása, mint hogy eladja az államnak a gázüzletágat, s erre csak az állam szoríthatja a társaságot.

Előbb az árszabályozás

A Medgyessy-kormány hivatalba lépése után azt hangsúlyozta, hogy megfontoltan kíván dönteni a gázár kérdéséről, ezért alaposan tanulmányozni fogja a szabályozás minden lehetőségét. Szalay Gábor, a gazdasági tárca politikai államtitkára a közelmúltban úgy nyilatkozott: a gázüzletág megvásárlásának kérdése nincs napirenden. A kormányzat úgy véli, először ki kell alakítani a megfelelő árszabályozást, és csak azután lehet megvizsgálni, mi az ésszerű teendő a Mol gázüzletágával.

Egyes elemzések szerint a gázüzletág állami tulajdonba kerülésére szükség van, mert a kormány még a betervezett 6 százalékos gázáremelést sem hajtaná végre, ez pedig a Molnak veszteséget okozna. Az MFB bejelentésére reagáló MOL Rt. közleménye szerint a társaság a változó körülményeket figyelembe véve folytatja a gázüzletággal kapcsolatban meghirdetett stratégiájának végrehajtását.