Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Nem adják el a gázüzletágat

2002.06.11. 17:58
Az új vezetésű Magyar Fejlesztési Bank nem tárgyal tovább a gázüzletág értékesítéséről. A MOL a megváltozott körülményekhez alkalmazkodva folytatja stratégiája végrehajtását.
A MOL Rt. bejelentése szerint a Magyar Fejlesztési Bank Rt. arról tájékoztatta a társaságot, hogy nem kívánja folytatni a tárgyalásokat a gázüzletág értékesítéséről.

Orbán terve

Az MFB 2002. február 11-én kapott kizárólagos tárgyalási jogot a gázüzletág többségi tulajdonának megvásárlására. Orbán Viktor volt kormányfő még az országgyűlési választások két fordulója között is megerősítette: a Mollal folynak a tárgyalások a gázüzletág megvásárlásáról. Mint mondta, a társaságnak nincs más választása, mint hogy eladja az államnak a gázüzletágat, s erre csak az állam szoríthatja a társaságot.

Előbb az árszabályozás

A Medgyessy-kormány hivatalba lépése után azt hangsúlyozta, hogy megfontoltan kíván dönteni a gázár kérdéséről, ezért alaposan tanulmányozni fogja a szabályozás minden lehetőségét. Szalay Gábor, a gazdasági tárca politikai államtitkára a közelmúltban úgy nyilatkozott: a gázüzletág megvásárlásának kérdése nincs napirenden. A kormányzat úgy véli, először ki kell alakítani a megfelelő árszabályozást, és csak azután lehet megvizsgálni, mi az ésszerű teendő a Mol gázüzletágával.

Egyes elemzések szerint a gázüzletág állami tulajdonba kerülésére szükség van, mert a kormány még a betervezett 6 százalékos gázáremelést sem hajtaná végre, ez pedig a Molnak veszteséget okozna. Az MFB bejelentésére reagáló MOL Rt. közleménye szerint a társaság a változó körülményeket figyelembe véve folytatja a gázüzletággal kapcsolatban meghirdetett stratégiájának végrehajtását.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?