Gál
3 °C
16 °C

Győri lehallgatási ügy: feljelentést tett a polgármester

2002.06.11. 14:32
Büntetőeljárás és polgári per is várható a győri lehallgatási botrányban. A polgármester és a jegyző a politikától távol akarja tartani magát.
Büntető feljelentést tett nagy nyilvánosság előtti rágalmazásra hivatkozva a győri polgármester és a jegyző a Fidesz győri szervezetének május 30-i sajtótájékoztatóján elhangzottak miatt a városi bíróságon.

Két hete áll a bál

Az ügy előzménye a két héttel ezelőtt kirobbant városházi lehallgatási botrány. Egy biztonsági ellenőrzés során több a polgármester, az egyik alpolgármester és a jegyző szobájában találtak lehallgatókészülékeket. A "poloskák" nem tartoztak a magas műszaki színvonalú gyártmányok közé: pár schillingért, illetve euróért bárki hozzájuthat ilyenekhez. Az ügy egyébként már márciusban kiderült, de a városvezetők a rendőrség kérésére akkor nem tárták a nyilvánosság elé az esetet.

Büntető és polgári

Az ügy újabb fejleménye a mostani feljelentés. Erre azért szánta el magát a polgármester és a jegyző, mert az említett Fidesz sajtótájékoztatón, kérdésként vetődött fel, hogy esetleg a szocialista polgármester és a jegyző " közös gazdasági- pénzügyi manipulációba keveredett" , mivel mindkettőjük irodájában találtak lehallgató készüléket. Balogh József polgármester távollétében, Kovács Lajos jegyző nem nevezte meg a feljelentett politikust, arra hivatkozva, hogy munkaköre folytán a politikától, a pártoktól igyekszik távol tartani magát. A jegyző közölte, hogy jó hírnév megsértése miatt polgári pert is indít ebben az ügyben. Hozzátette, hogy hasonló lépést fontolgat a polgármester is.