Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Ne fogadjon el ételt politikusoktól a hétvégén

2004.06.11. 23:01
Péntek éjféltől vasárnap estig kampánycsend van. Kampánycsendsértésnek számít a választói akarat bármilyen befolyásolása. Legyen résen!
Szombat nulla órától vasárnap este hét óráig, a szavazóurnák lezárásáig tart Magyarországon kampánycsend, amely idő alatt a választói akarat befolyásolása szigorúan tilos.

A választópolgárok ne számítsanak tehát szombaton és vasárnap valamely párt által delegált ingyenes virslire, halászlére, pörköltre, gulyásra, vattacukorra, vagy frissen ragasztott, enyvszagú politikai hirdetésre, illetve olyan légkondicionált, pártlogóval feldíszített autóbuszra sem, amely ingyen, vagy olcsón, netán csak kényelmesen szavazni viszi, magyarul valamilyen szolgáltatást nyújt.

Ha mégis találkozik ilyennel, jelentse az esetet az Országos Választási Bizottságnak vagy valamelyik területi szervezetének. A kampánycsend intézménye Magyarországon a kilencvenes években honosodott meg, és Európában sem számít általános gyakorlatnak.

A kampánycsendsértést rendkívül tágan értelmezi a választási törvény, ezért minden olyan tevékenység annak számít, amely alkalmas lehet a választói akarat befolyásolására. A törvény megszegésének ugyanakkor nincs szankciója.

Fórumozás kampánycsendben

A legnagyobb internetes tartalomszolgáltatókat tömörítő Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének (MTE) állásfoglalása alapján az egyesület tagjai a kampánycsend idején nyitóoldalukon nem tesznek közzé választással kapcsolatos híreket, információkat.

Az MTE állásfoglalása szerint péntek éjféltől friss anyagok már a kampánycsendnek megfelelően jelennek meg, a régebbiek azonban ugyanúgy elérhetők maradnak, igaz, három kattintásra a nyitó oldaltól.

Az Index olvasóinak két napig le kell mondaniuk a kampány idején oly kedvessé vált politikai megszólalókról, sőt az Index a pártokat sem fogja néven nevezni, hanem szemérmesen csak az 'egyik pártról' vagy a 'másik pártról' olvashat majd Ön, azt is csak akkor, ha valamelyikük kampánycsendet sért, vagy más módon sikerül a hírekbe verekednie magát.

Az Index közterületének számító fórumban ugyancsak tilos lesz kampánycsendet sérteni, de, hogy ez valóban megtörténik-e, kizárólag Önön múlik majd. Mi csupán jól látható betűkkel felhívjuk a figyelmet, hogy tilos az agitálás, éljenezés és pfújolás. Ha mégis, a fórum moderátorai bevetésre készen állnak.

Sms, email, Magyar Posta

Ha Ön SMS-ben akar agitálni, lehet, hogy akadályba ütközik majd, hisz van olyan szolgáltató, ami ígérete szerint szűrni fogja a rövid szöveges üzenetek tartalmát; digitális sorompó állja útját például az 'Orbán', a 'szocialista', a 'választás', a 'Medgyessy' vagy a 'liberális' szavakat tartalmazó sms-eknek. Az Országos Választási Iroda (OVI) a tartalomszűrésről úgy nyilatkozott, hogy konkrét panaszok alapján dolgozzák ki részletes állásfoglalásukat.

Mint a Magyar Posta esetében a napokban megerősítést nyert, az sms-szolgáltató sem jogosult a kampánycsend megsértésének megállapítására, sőt küldeményei tartalmáért sem felel. Ha postán vagy sms-en kap kampánycsendsértő üzenetet, forduljon az OVB-hez.