Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

Rendben zajlik az EP-választás

2004.06.13. 15:55
Este fél hétig a jogosultak több mint harmada szavazott az első magyarországi európai parlamenti választáson. Eddig kisebb kampánycsendsértések történtek, egy idős férfi szívinfarktusban életét vesztette, a választási bizottság egyik tagja pedig rosszul lett és kórházba szállították. A szavazás este hét órakor zárul, az eredményeket 22 óra után teszik közzé.
Vasárnap este fél hétkor 36,89 százalékos volt a részvételi arány az Országos Választási Bizottság által közölt adatok szerint Magyarországon. A legtöbben (47,26 százalék) továbbra is Budapesten, a legkevesebben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (29,20) járultak az urnákhoz. A régiókat tekintve Közép-Magyarországon a legmagasabb (43,22 százalék), míg az Észak-Alföldön a legalacsonyabb (30,02 százalék) a részvételi arány. Az egyfordulós választás érvényességét, illetve eredményességét a részvételi arány nem befolyásolja.

Kisebb zavarok

Az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) eddig tíz kampánycsendsértéssel kapcsolatos beadvány érkezett, amelyekről a testület várhatóan vasárnap kora délután dönt majd. Salgó László országos rendőr-főkapitány délelőtt még csak három kisebb kampánycsendsértésről számolt be, amelyek közül egyik sem igényelt rendőri intézkedést.

Budapesten a XVII. kerület 33. számú szavazókörében a szavazatszámláló bizottság egyik delegált tagja rosszul lett. A beteghez azonnal mentőt hívtak, és kórházba szállították, így a szavazás menetében fennakadás nem történt. A debreceni 72-es szavazókör munkáját haláleset miatt délelőtt néhány percre fel kellett függeszteni. Egy idős férfi szívinfarktus következtében a helyszínen meghalt.

Választási menetrend
Június 10.Nagy Britannia
Hollandia
Június 11.Csehország*
Írország
Június 12.Olaszország*
Málta
Lettország
Június 13.Franciország
Spanyolország
Portugália
Görörgország
Ciprus
Magyarország
Ausztria
Szlovákia
Lengyelország
Litvánia
Észtország
Finnország
Svédország
Dánia
Szlovénia
Belgium
Németország
Luxemburg
* Kétnapos a szavazás
Később az MTI aról számolt be, hogy Vas megyei Szombathelyen és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírlövőn egy-egy választó panasszal fordult a Választási Bizottsághoz, mert az egyik politikai párt szórólapját találták meg a postaládájukban. Zala megyében három bejelentés érkezett: valaki emailben kapott az egyik párt javára mozgósító felhívást, Nagykanizsán postaládákban találtak szórólapokat, Zalaegerszegen pedig azt jelentették be, hogy az egyik párt választási plakátjait vastag betűs felirattal ragasztották át.

A szavazatokat reggel hat órától este hét óráig lehet leadni. Az Országos Választási Bizottság nyolc párt indulását engedélyezte. A mandátumokat a listákon szereplők sorrendjében, arányosan osztják ki, de csak azok között, akiknek pártja átlépi az 5 százalékos szavazati küszöböt.

Szavazni az arra jogosultaknak személyi igazolvánnyal lehet a választások előtt kipostázott értesítőkben megadott szavazókör címén.

A szavazólapon a jelöltállításra jogosult nyolc párt listája egymás mellett, azonos hasábszélességben áll. Legfelül a lista száma, alatta a párt emblémája, a szavazókarika, a szervezet rövidített, és teljes neve, majd pedig a listákon szereplő személyek neve következik.

71 külföldi országban 2415 magyar állampolgár voksol majd, az utolsó lezárt urnák várhatóan csak 16-án szerdán érkeznek meg, így a választás jogilag végleges eredménye csak ezen a napon közölhető. Az unió többi országából 1934 állampolgár voksol Magyarországon a magyar pártok listáira.

Vasárnap tíztől eredmények

Június 10. és 13. között az Európai Parlament (EP) 732 képviselőjét választják meg az Unió 25 államában, a szavazásra 370 millió ember jogosult. Magyarországon 8,2 millió szavazó 24 parlamenti képviselőt választhat be az EU legnagyobb ellenőrző, törvényhozói intézményébe.

Az EP képviselőit öt évre választják meg, 1999-ben 626 képviselővel alakultak meg a frakciók, de a május elsején csatlakozó országok megfigyelő státuszban álló képviselőivel együtt 788 tagja volt. Az Európai Parlament a mai napig a világ egyetlen közvetlenül választott nemzetközi parlamenti testülete.

A szavazás hivatalos eredményeiről csak este tíz órától lehet adatokat nyilvánosságra hozni, ha már minden tagállamban véget ért a voksolás. A kampánycsend a szavazóurnák este hét órai lezárása után ér véget.