Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Felmentették Schmitt Pált

2002.06.13. 16:36
Kovács László külügyminiszter június 30-ával felmentette tisztségéből Schmitt Pál svájci nagykövetet. A Fidesz és az MDF által is támogatott főpolgármester-jelölt szeptermber 1-ig szeretett volna posztján maradni.
A misszióvezető visszahívásáról maga a nagykövet tájékoztatta a távirati irodát.

Ki beszélt ott?

Schmitt Pál elmondta: felmentéséről a nap folyamán értesült. Hozzátette, felmentését azzal indokolták, hogy pályázik Budapest főpolgármesteri posztjára. - Úgy érzem, a miniszter úrból elsősorban a pártelnök és nem a külügyminiszter beszélhetett, amikor a döntést meghozta, mert ezzel saját magának is rendkívüli mértékben ártott, illetve a két ország kapcsolatának is - mondta Schmitt Pál. Szerinte felmentése ellentétes a tartós külszolgálatról szóló kormányrendelettel, mert az előírja, hogy a visszahívást legalább két hónappal korábban tudatni kell a munkavállalóval.

Két hetet kapott

Schmitt Pál nagyköveti munkáját szeptember 1-jével szerette volna befejezni. Tájékoztatása szerint négy napja kérte szeptemberi felmentését, ezt megelőzően két hete folyamatosan próbált konzultálni Kovács Lászlóval, valamint a Külügyminisztérium államtitkáraival, kérve az egyeztetés lehetőségét. Mint mondta, most arra fog koncentrálni, hogy a még hátralévő munkáját két hét alatt el tudja végezni. - Két hetet kaptam arra, hogy elbúcsúzzam a fogadó ország államfőjétől, minisztereitől, a diplomáciai testülettől. Úgy érzem, Magyarországra nézve káros, hogy nem hagyják a két ország kapcsolatához méltó visszavonulást - jelentette ki a diplomata.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!