Aliz
6 °C
14 °C

Csintalan Sándor szerint a Defend nemzeti érték

2002.06.14. 07:04
Csintalan Sándor szerint rossz döntés lenne a Defend Security Kft. felszámolása. A volt MSZP-s képviselő, aki jelenleg a cég ügyvezető igazgatója, a Magyar Hírlapnak úgy nyilatkozott: a vállalkozás stabil és több befektető is érdeklődik utána.
Minden országnak szüksége van egy többségi állami tulajdonban lévő, gazdaságilag stabil biztonsági cégre, hiszen a stratégiai fontosságú intézményeket, nemzeti vállalatokat sehol a világon nem védik magánvállalkozások - nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Csintalan Sándor, a Defend Kft. ügyvezető igazgatója, aki barátjától, Földi Lászlótól hárommillió forintért vásárolta meg a cégben lévő részesedését.

Részletre, három millióért

Mára a Defend Security Kft. a hazai biztonsági piac főszereplőjévé vált. Tavaly 6 milliárd forintos árbevételt ért el, ezzel a szektor három legeredményesebb cége között található. Törleszti hiteleit, határidőre fizeti köztartozásait, s idén 7 milliárd forintos forgalom mellett 150 milliós adózás előtti nyereséget remél. Épp ezért a lehető legrosszabb lépés lenne a cég felszámolása - mondta a lapnak Csintalan Sándor, aki a közelmúltban Földi Lászlót váltotta fel az ügyvezetői igazgatói poszton. Részletre, 3 millió forintért vásárolta meg Földinek a Defendben 18 százalékos tulajdonrészt birtokló V. I. B. Kft.-jét. Arra a felvetésre, hogy a vételár nevetségesen alacsonynak tűnik, Csintalan elmondta: Földi csendestársaként már annyi energiát fektetett a cégbe - ingyen - az elmúlt években, hogy ez alapján a vételár igenis reális.

Nyugodt várakozás

Kifejtette, Földi Lászlóhoz évek óta szoros barátság fűzi, és biztosra veszi, személyét, illetve a Defendet ért támadások megalapozatlanok. Épp ezért nyugodtan várják a nyomozást, amit a Fővárosi Főügyészség rendelt el a Magyar Posta (MP) Rt. és a biztonsági cég közötti üzleti kapcsolatokat firtatva. Mint ismert, két szocialista politikus, Juhász Ferenc és Molnár Gyula még novemberben tett feljelentést a rendőrségen, mert szerintük a postának a Defenddel kötött szerződései, illetve tulajdonszerzése előnytelen volt a 100 százalékos állami tulajdonú cég számára. A kft.-ben 21 százalékos tulajdonrészt képviselő MP és 61 százalékos üzletrészt birtokló Magyar Fejlesztési Bank tavaly több mint 1 milliárd forint hitelt és tagi kölcsönt folyósított a Földi-csapatnak, amelynek segítségével a 2000-ben még csaknem 1 milliárd forint veszteséget felhalmozott vállalkozás stabilizálta helyzetét, nagyberuházásokba fogott.

Nem lobbizott

Csintalan közölte: a pénzből a cég felépítette Magyarország legmodernebb pénzfeldolgozó üzemét. A hiteleket természetesen visszafizetik. Az igazgató hangsúlyozta nem lobbizott senkinél amiatt, hogy a cég további működését biztosítsa. Egyelőre arra vár, hogy a többségi tulajdonosoknál megtörténjék a vezetőváltás. Csintalan eddig semmilyen jelzést sem kapott arról, hogy az állami tulajdonosoknak mi a tervük a Defenddel. Bízik abban, hogy a tulajdonosok egy nemzeti értéket inkább fejleszteni, mintsem tönkretenni fognak. A Defend állami megrendeléseivel kapcsolatban - amely értéke 4,8 milliárd forintra tehető - elmondta, a cég azért kapta meg ezeket, mert kedvezőbb ajánlatokat tett, mint versenytársai. Példaként említette az MP pénzfeldolgozói tevékenységének átvételét, melynek révén a postát 30 milliárd forint hitelfelvétel alól mentesítették. A Defend állami megrendelőivel olyan szerződést kötött, amely hosszú távon tetemes anyagi előnyhöz juttatja a céget.

Vágyakozók vannak

Csintalan szerint ez a megállapítás a megrendelőkre is igaz, s mint minden megállapodást, ezeket is fel lehet bontani. Ha ezt megalapozatlanul tennék meg, akkor a Defend jogi útra terelné az ügyet. Kérdésünkre, miszerint egy befektető társaság amerikai banki forrásokból meg akarja vásárolni a Defendet, az igazgató kifejtette: eddig senki nem kereste meg az ügyben. Ugyanakkor nem cáfolta, hogy több szakmai és pénzügyi befektető "vágyakozik" cége után. Értesüléseink szerint elképzelhető, hogy a Defendet nem számolják fel, nem is értékesítik, hanem meghagyják, de Csintalant menesztik. Az érintett ennek hallatán csak annyit jegyzett meg: nyilvánvaló, hogy a 2200 alkalmazottat foglalkoztató cég fontosabb a személyénél. Az igazgató hozzáfűzte, Földi távozott a cégtől, a kft.-t teljes felelősséggel ő irányítja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?