Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

MFB: fejcsere felmondással

2002.06.14. 06:36
Lehetséges, hogy mégsem kapja meg a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója 150-200 millió forintos végkielégítését - értesült a Népszabadság. Ehhez azonban munkajogilag alaposan meg kell indokolni a kifizetés elmaradását.
A Magyar Fejlesztési Bank igazgatóságának mai ülésén javasolják, hogy Baranyay László elnök-vezérigazgató rendkívüli felmondással távozzék a pénzintézettől - értesült a Népszabadság. Így munkajogilag megindokolható, ha a bank eltekint a végkielégítés kifizetésétől.

Elkerülő utak

Munkajogászok szerint ugyanakkor bár a munka törvénykönyve tartalmazza ezt, az utóbbi időben a cégek első számú vezetőikkel külön menedzserszerződést kötnek. Ez már nem tartalmazza a végkielégítés jogi formuláját, hanem egyösszegű térítésként jelöli meg az összeget, amelyet akkor kell kifizetni, ha a szerződést fölbontja - ahhoz azonban rendkívül súlyos okot kell felmutatni, hogy a munkáltató megtagadhassa a pénz kifizetését.

Rekordösszeg

Baranyay esetében 2006-ig szólt a nemrégiben megkötött menedzseri szerződés, így rekordösszegre, 150-200 millió forintra számíthatott. Az MFB új igazgatósága - értesülések szerint - konkrét károkozással vádolja a menesztett elnök-vezérigazgatót. Tavaly az MFB 450 millió euró értékben bocsátott ki kötvényt abból a célból, hogy a pénzintézet meg tudja venni a Mol gázüzletágát. A tranzakció húzódott, most pedig az új vezetés el is tekintett az üzlettől, ezért Baranyay az összegyűlt summára a bankközi piacon kisebb kamatot kapott, mint amennyit a kötvényekért fizetni kellett. Állítólag erre a pénzintézet illetékesei figyelmeztették az elnök-vezérigazgatót, sőt más megoldásra is tettek javaslatot, ami a kárt - amely így megközelítette az 1,3 milliárd forintot - mérsékelte volna, de ezt Baranyay nem vette figyelembe.

Személyi kérdések

A jogászok szerint ez elegendő indok a rendkívüli felmondásra, illetve arra, hogy a szerződésben megállapított pénzt ne fizessék ki. Információink szerint még mindig nem dőlt el, hogy ki lesz az MFB elnöke - esélyesnek tartják Czirják Sándort, az MNB egykori alelnökét, aki várhatóan mától lesz az igazgatóság tagja. Nincs még meg a felügyelőbizottság elnöke sem: Kupa Mihály politikusi szerepvállalásával a jegybanktörvény szerint ez a tisztség összeférhetetlen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!