Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Szilvásy György minden munkát elvállalna

2007.06.14. 16:12
A napokban leköszönő kancelláriaminiszter minden, a sajtóban következő posztjáról felmerült találgatásoknak megfelelne, szívesen irányítaná a polgári titkosszolgálatokat, a nemzeti vagyonkezelőt vagy a kormányzati informatikát. Vagy nem.

A Kormányszóvivői Iroda csütörtök délután kiadott közleménye szerint az alábbi, a Független Hírügynökség által közölt interjúrészlet nem létezik. Mint írják: "Szilvásy György nem nyilatkozott a nap folyamán újságíróknak, így nem is erősített meg semmilyen, vele kapcsolatos találgatást sem"

A kormányszóvivői iroda közleménye szerint a Miniszterelnöki Hivatalt vezető minisztert csütörtökön több újságíró is megkérdezte az elmúlt napokban megjelent sajtóhírekkel kapcsolatban, Szilvásy György azonban azzal hárított el minden érdeklődést, hogy az ügyben nem nyilatkozik, a döntés a miniszterelnök hatáskörébe tartozik.

A Független Hírügynökség ezzel szemben fenntartja, hogy tudósítója - két másik újságíró jelenlétében - kérdezte a politikust, aki - mielőtt találkozott volna a kormányfővel, valóban kijentette, hogy a miniszterelnök bejelentése előtt nem kíván találgatásokba bocsátkozni. Miután viszont kijött a találkozóról, elmondta: hogy három lehetőség merült fel az ő jövőjével kapcsolatban.

A miniszterelnök szerint Szilvásy György kancelláriaminiszter távozása "akkor tény, amikor azt bejelentem, most még nem jelentettem be".

A felmerült három lehetőség közül mindegyikben szívesen dolgozna tovább Szilvásy György, még a héten leköszönő kancelláriaminiszter, mondta a Független Hírügynökségnek csütörtökön a tárcavezető.

A miniszterelnök még a héten - de valószínűleg pénteken - bejelenti, hogy Szilvásy Györgyöt Kiss Péter jelenlegi szociális és munkaügyi miniszter váltja a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) élén, Kiss Péter helyét pedig Simon Gábor az MSZP Országos Választmányának elnöke veszi át.

Szilvásy György elmondta, hogy három lehetőség merült fel jövőjével kapcsolatban, a polgári titkosszolgálatok vezetése tárca nélküli miniszterként, az újonnan létrejövő Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezetése, valamint a kormányzati informatika vezetése.

A politikus a Független Hírügynökségnek megerősítette, hogy mind a három lehetőség közel áll hozzá és szívesen elvállalná, ez azonban elsősorban a miniszterelnök döntése.

Szilvásy azt is elmondta, vagy nem, hogy elsősorban családi okok - nemrég született gyermeke - és a terhelés csökkentése miatt válik meg a MeH vezetésétől, de azt sem tagadta, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatallal kapcsolatos sorozatos botrányok is közrejátszanak távozásában.

A Fidesz arra kéri Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy saját vállalatbirodalmán belül keressen állást a sajtóhírek szerint távozó kancelláriaminiszternek, és ne engedjen Szilvásy György kezébe közpénzt adni, mondta Navracsics Tibor, az ellenzéki párt frakcióvezetője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Azzal a kérdéssel fordulunk Gyurcsány Ferenchez, ha valóban annyira szívéhez nőtt Szilvásy György, hogy ha nem válik be egyik munkahelyen, nem válik egy másikon, akkor saját vállalatbirodalmán belül keressen neki valamilyen munkahelyet, hagyják a közszférát, ne engedjenek Szilvásy György kezébe közpénzeket adni és ne engedjék további működését, mondta Navracsics Tibor.