Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Pénzköltés ellenőrzés nélkül

2002.06.21. 07:17
Harmincegy milliárd forintot kezel, mégsincsen számítógépes nyilvántartása a Környezetvédelmi Alap Célelőirányzatnak. A KAC-ban olyan rendszer sem működik, amely a kifizetett pénzek felhasználását ellenőrizné.
Számítógépes nyilvántartás és a pénzfelhasználást ellenőrző rendszer nélkül működött mostanáig a legnagyobb állami pénzalapok egyike, a Környezetvédelmi Alap Célelőirányzat (KAC) - állítják a szaktárca illetékesei. A Népszabadság információi szerint a rendezetlen viszonyoknak szerepük van abban is, hogy Vass Nándornak, a tárca informatikáért felelős helyettes államtitkárának távoznia kellett.

Ellenőrzés nélkül

A kormányzati átadás-átvétel óta szakadatlanul folyik a környezetvédelmi tárcánál a KAC-szerződések és nyilvántartások áttekintése, ám a tárca szakértői egyelőre nem kaptak teljes képet az alap gazdálkodásáról, illetve pontos pénzügyi helyzetéről. A tisztánlátást az nehezíti, hogy az évente mintegy 31 milliárd forintot kezelő pénzalapnak nincs számítógépes nyilvántartása, s olyan rendszer sem működik, amely a kifizetett pénzek felhasználását ellenőrizné. A tárca szakértői szerint várhatóan napokon belül tisztázódik, hogy mekkora az alap idei mozgástere, az eddigi gazdálkodás áttekintése viszont még hetekbe telik.

Amiért menni kellett

A Népszabadság úgy tudja, az alap körüli tisztázatlan kérdéseknek is szerepük volt abban, hogy Vass Nándornak, a tárca informatikával és integrációs ügyekkel foglalkozó helyettes államtitkárának távoznia kellett. Ennél azonban nagyobb súllyal esett latba, hogy az EU-csatlakozási tárgyalások környezetvédelmi fejezetének mielőbbi lezárása érdekében olyan kötelezettségeket vállalt Magyarország nevében, amelyek mögött nem volt politikai konszenzus, és amelyek 15 évre megszabják a hazai környezetvédelmi fejlesztések irányát. Azt is a szemére vetik, hogy Pepó Pál minisztersége idején részt vett Aradi Csaba meghurcolásában, később pedig erőteljesen lobbizott Brüszszelben azért, hogy uniós forrásokat szerezzen Boross Imre PHARE-miniszter szűkebb pátriája, Zala megye számára, ahol a volt kisgazda, jelenleg MDF-es politikus jelentős gazdasági érdekeltségekkel is rendelkezik.

Kárvallottak

Vass Nándor ezzel kapcsolatban a Népszabadságnak úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt években futó 16 ISPA-projekt közül egyetlen - a nyugat-balatoni régiót érintő - vonatkozott részben Zala megyére, a minisztérium hatáskörében lévő további (PHARE, CBC és LIFE) programok közül egy sem juttatott támogatást Zalába. Az Aradi-ügy kapcsán emlékeztetett rá: ő is az eset kárvallottja volt, hiszen az abban játszott szerepe miatt Pepó Pál menesztette, s csak a minisztercsere után térhetett vissza. Ami pedig a környezetvédelmi vállalásokat illeti, ezeket szerinte széles körű tárcaegyeztetés előzte meg, és kormányhatározat szentesítette.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!