Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kémelhárító, vagy spicli?

2002.06.21. 06:46
A Magyar Nemzet továbbra is azt állítja, hogy valódi az a dokumentum, amelyet korábban közölt és amely szerint Medgyessy Péter a Pénzügyminisztériumban feljegyzést készített "veszélyes" munkatársairól. A lapnak névtelenül nyilatkozó volt operatív tiszt szerint a kormányfő nem volt igazi kémelhárító.
Medgyessy Péter a kémelhárítás operatív tisztjét segító informátor volt, szogorúan titkos állományú tiszti rangban, magyarán az igazi kémelhárító tisztet segítő spicli - jelentette ki a Magyar Nemzetnek egy neve elhallgatását kérő volt III/II-es operatív tiszt.

Nevetséges

A lapnak névtelenül nyilatkozó szakértő nevetségesnek nevezi azt az állítást, hogy egy elhárító tiszt munkáját SZT-tiszti ragban segítő informátor a KGB ellen végzett elhárító munkát. A kádári időkben az elhárítás a BM-ben jelen lévő szovjet tanácsadók tudtával, koordinálásával történt. A cikk szerint a beszervezetteknek ugyanazoknak a feltételeknek kellett megfelelniük, mint a III/III-asoknak, azzal a különbséggel, hogy az SZT-tisztnek az adott területen szakembernek kellett lennie.

Miért nincs papír?

A volt operatív tiszt véleménye szerint, ha nem találják a D-209-es anyagát a nyilvántartásban, az azt jelentheti, hogy a D-209-est mint korábbi hálózati informátort nevezték ki SZT-tisztnek, hiszen ez esetben anyagát kivették a nyilvántartásból és a III-as csoportfőnökségen egy külön nyilvántartásban szerepeltették, ahol az előzmények már nem biztos, hogy megtalálhatók. A hivatalos állomány nyilvántartásában pedig azért nem szerepel Medgyessy Péter, mert hivatalosan nem volt kémelhárító operatív tiszt.

Rozgonyi emlékei

A Magyar Nemzet több egykori pénzügyminisztériumi dolgozót is megszólaltat, közülük egyedül Rozgonyi Ernő, a MIÉP volt országgyűlési képviselője nyilatkozik névvel. A politikus, aki 1966-tól 1984-ig dolgozott a PM-ben azt mondta: természetesen gyanították, hogy a tárcánál dolgozik a belső elhárítás és a kémelhárítás, de akkoriban Medgyessyre senki nem gyanakodott. Rozgonyi felidézve emlékeit hozzáfűzte: "azt hittük róla, hogy csak egy karrierista, aki szerény képességei ellenére bámulatos gyorsasággal emelkedett a ranglétrán".