Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csintalan szerint csak állami cégek után nyomoztak

2002.06.21. 09:51
A Defend vezetője szerint cége az MFB-vel kötött szerződés alapján magánnyomozói tevékenységet folytatott hitelbírálatokhoz állami cégeknél gyűjtve információkat. Az Index információi szerint azonban a cégek többsége nem állami cég. A bank új vezetése csütörtökön tett feljelentést titkos és törvénysértő adatgyűjtés miatt.
Semmilyen törvénytelenség nem történt a Defend Kft tevékenysége során - reagált a Magyar Fejlesztési Bank új vezetése által csütörtökön nyilvánosságra hozott, a céget érintő vádakra Csintalan Sándor az Indexnek. Az MFB szerint viszont Földi László egykori cége szinte az összes törvénytelen titoksértést elkövette, amit a Btk. szankcionál.

Áll a vizsgálat elé

Cintalan Sándor volt szocialista országgyűlési képviselő, akiről a közelmúltban derült ki, hogy a cég résztulajdonosa, egyúttal ügyvezető igazgatója, az Index-nek nyilatkozva jelezte: a Defend az MFB-vel kötött szerződés alapján magánnyomozói tevékenységet folytatott hitelbírálatokhoz. Erre a jogszabályok alapján lehetősége van a pénzintézeteknek, és valamennyi bank él is ezzel a lehetőséggel.

Csintalan hozzátette: emellett olyan állami cégeknél gyűjtöttek információkat, ahol nagy értékű lopások történtek. Csintalan nem tudja, mit tartalmaz a feljelentés, ugyanakkor biztos abban, hogy semmiféle törvénytelenség nem történt, éppen ezért szívesen áll a vizsgálatok elé, ami eloszlathatja a cégről szóló legendákat. Csintalan kijelentette, ha az adatgyűjtés illegális lett volna, akkor azt nem foglalták volna szerződésekbe.

Megfigyelési megbízások

A Magyar Fejlesztési Bank a Defend Kft. törvénytelen és titkos megfigyelései miatt tett feljelentést. A pénzintézet közleménye szerint ismeretlen tettes ellen kezdeményeztek büntetőeljárást az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságán és bejelentést tettek a Nemzetbiztonsági Hivatalnál is.

Információnk szerint a Földi László volt titkosszolgálati tiszt által alapított cég közel 70 megfigyelési megbízást kapott a banktól egyetlen év alatt. Az Index úgy tudja, hogy a bankban rendelkezésre álló iratok tanúsága szerint az MFB régi vezetése 2001 eleje és 2002. május 21-e között, tehát még a választások második fordulója után is 55 magánszemélyt és 13 céget ellenőriztetett a Defend Kft.-vel.

Információink szerint a Földi László által alapított cég jelenlegi vezetőjének állításával ellentétben nem csak állami cégeket vizsgált. Az iratokban felbukkant cégek többsége magánvállalkozás. A jogszabályok értelmében azonban a banki hitelkihelyezés kapcsán végzett információgyűjtéshez is meg kellett volna szereznie a Defendnek az érintettek beleegyezését.

Menedzserszerződések

Mint ismeretes, az elmúlt napokban robbant az MFB előző elnök-vezérigazgatójának 150-200 millió forintos végkielégítési ügye. A menedzserszerződést kötött Baranyai László bankvezéri tevékenységével kapcsolatban azonban a pénzintézet iratainak átvizsgálása során több gyanús ügylet is felbukkant. Ezek közül a legnagyobb tétel az az 1,5 milliárd forintos veszteség, amely a MOL gázüzletágának megvételére szánt kölcsön hibás kihelyezése miatt érte a bankot. A kormányszóvivő múlt pénteken jelezte: a felmerült gyanúk valószínűleg lehetővé teszik, hogy ne kelljen kifizetni az MFB előző vezetése számára a nagyösszegű végkielégítéseket.

Idősebb Bárándy csak a Defend gazdálkodását vizsgálta
Bárándy György ügyvéd, a Defend felügyelő-bizottsági tagja nem ismerte a cég megfigyelési tevékenységét. Mint az Indexnek elmondta, ez a grémium jellemzően a cég gazdálkodásával foglalkozott, nem pedig a vállalkozás tevékenységével. Megjegyezte: a megfigyelések önmagukban nem sértenek törvényt, hiszen ha egy pénzintézet jelentős hitelt folyósít, tudnia kell, esély van-e a megtérülésre. Bárándy szerint ezért természetes, hogy a bank megnézeti, leendő partnerének van-e elég fedezete, s nem jár-e például naponta kaszinóba. Bárándy György szerint ugyanakkor, a Btk.-ba ütköző dolog az állam, a szolgálati, illetve az üzleti titok megsértése, ami ha megvalósult a hatóságoknak el kell járnia a felelősökkel szemben.