Gusztáv
-4 °C
1 °C

A rendőrséget nem érdekli az Amnesty International kifogása

2005.06.21. 15:37
Az elektromos sokkolók magyarországi rendőrségi rendszeresítése ellen tiltakozott kedden a nemzetközi jogvédő szervezet mondván kanadai és amerikai esetek bizonyítják, hogy halálos kockázatot jelenthet arra, aki ellen a rendőrök az eszközzel fellépnek. A rendőrség magabiztos: az EU-ban mindenütt rendszeresítve van és a törvény is engedi használatát.

Az elektromos sokkolók rendőrségi használata ellen tiltakozott körleményében kedden az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet. A magyar rendőrség egy hónap múlva szerezné be azokat a tesztpéldányokat, amiknek sikeres kipróbálása esetén minden járőr alapfelszereléséhez hozzátartozna a sokkoló.


Egy típus a sok közül
Stimulánssal, szívlapáttal nem ajánlott

A jogvédők azért tiltakoztak az Európában egyébként már régóta alapfelszerelésként rendszeresített, az izmokat kis időre megbénító eszköz ellen, mert adataik szerint 4 év alatt Kanadában és az Egyesült Államokban 103 ember vesztette életét, miután használták ellenük a sokkolót.

Amerikai orvosok adataira hivatkozva az AI azt állítja, a 103 áldozatból, akik többsége középkorú, fegyvertelen, de ellenkező férfi volt, minden harmadik áldozat valamely addig feltáratlan szívbetegséggel élt. Az AI szerint az elektromos sokkoló nem csak a szívbetegek, de kábítószer hatása alatt állóknál is komoly veszélyforrást jelent.

"A rendőrséget nem érdekli az Amnesty International véleménye" - jelentette ki az Indexnek határozottan Garamvölgyi László. Az ORFK szóvivője öt ellenérvet sorakoztatott fel arra, hogy miért hagyják figyelmen kívül az AI felszólítását.

A törvény nem tiltja, sőt

Garamvölgyi elsősorban a rendőrségi törvény 48. paragrafusára hivatkozik, ami szerint "a rendőr a szolgálatban rendszeresített, vegyi vagy elektromos sokkoló eszközt alkalmazhat (...) a mások vagy saját testi épségét (...) közvetlenül veszélyeztető támadás elhárítására, [illetve] (...)a jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni ellenszegülés megtörésére.

A szóvivő másik érve az volt, hogy Magyarországon a büntetés-végrehajtásban már használatos a sokkoló, a harmadikban kiemelte, hogy rendszeresítés előtt orvosok fogják bevizsgálani az eszközt, amit aztán tesztelni is fognak. Végül pedig hangsúlyozta, minden nyugat-európai országban használják.

A rendőrség egy hónap múlva fogja kiírni azt a pályázatot, amin 18 millió forintért 100 darab sokkolót szereznek be a tesztüzemhez. Ősszel kezdődhet az eszközök orvosi vizsgálata, majd ha beválik, fokozatosan, és magas ára (darabja 50-200 ezer forint) miatt elég lassan rendszeresítik a rendőrségnél.

Így pár év múlva minden rendőrnél a tonfa (exgumibot) és a pisztoly mellett sokkoló is lesz.