Klaudia
-3 °C
3 °C

Orbán egy sötét, meleg lyukban gurul

2005.06.24. 20:41
A Fidesz elnöke szélsebesen váltogatta helyét Csongrádban, a nemzeti konzultáció pénteki állomásán. De azért utolértük.

Nézze meg a képeket!
Másfél óra alatt három településen végzett a nemzeti konzultációval Orbán Viktor. Kudlik Júlia csütörtöki sajtótájékoztatóján ismertette, hogy a Nemzeti Konzultációs Testület tagjai hétszáz állomásból álló országjárásra indulnak, s hat kiemelt helyszínen a testület életre hívója is megjelenik.

Mint a szél

Orbán azonban mielőtt megérkezne a kiválasztott szocialista fellegvárakba, azaz pénteken Szegedre, a későbbiekben pedig Pécsre, Nyíregyházára, Békéscsabára, Szombathelyre, Győrbe, útba ejt néhány kiválasztott kistelepülést. Pénteken Kistelek, Balástya és Szatymaz lakói konzultálhattak a volt miniszterelnökkel. Az Index országjárói, egy órát veszítettek a budapesti dugó miatt, így eleve úgy készültünk, hogy nem az összes programot sikerül végigkövetnünk, de azt nem sejtettük, hogy egyiket sem. Amikor Kistelekre értünk, már Szatymazon volt a Nemzeti Konzultációs Testület kampánybusza, amikor Szatymazra értünk, viszont már Szeged határában jártak.

Így csak Orbán Viktor munkatársainak elbeszéléséből tudjuk felidézni a három településen történteket. Kisteleken málnát, Balástyán buktát, Szatymazon őszibarackot kapott az országjáró konzultációs busz legénysége, azaz Jókai Anna író, Kudlik Júlia szóvivő és a sajtósok.

Befóliázott Neoplan

A busz egyébként egy nemzeti színűre dekorált, régi Neoplan, amelynek valamennyi üvege le van ragasztva és a benne ülőktől tudjuk, hogy sem vécével, sem légkondícionálóval nem felszerelt. Így lényegében egy sötét, meleg lyuk a busz belseje, hiszen összesen egy darab ventillátor működik az ablakok pedig nyithatatlanok a díszítés miatt. A busz folyamatosan mozgásban van, így bár a díszes járművel indult neki Orbán Viktor és stábja, nem ezzel távozott, hiszen a busz és a nemzeti konzultációs körút megy tovább.

Orbán Viktor végigvonul Szeged főutcáján

Szegeden elsőként az Árpád téren lehetett néhány szót váltani Orbán Viktorral. Az ezúttal zakó és nyakkendő nélkül parolázó pártelnök egy tréfás megjegyzéssel üdvözli az Indexet, sajtófőnöke felé fordulva megjegyzi, hogy a gyanús alakok is ide keveredtek, ezért ideális volna kereket oldani.

De persze nem teszik, Orbán is inkább kezet nyújt a tudósítónak. Azután elindul a menet, a konzultáltatók a Bécsi Kávéházig menetelnek a kamerák kereszttüzében. Útközben azért akad két konzultációs pont, ahol Orbán Viktor bemutatkozik az aktivistáknak és nyugtázza a felvetéseket.

Nézze meg a képeket!
Az egyik ponton egy hölgy azt panaszolja, nem kellett volna a nemzeti konzultációs kérdőívek kipostázására támogatást kérni, mert az emberek félreértik. Szerinte azért nem küldik vissza a kérdőívet sokan, mert azt hiszik ezzel együtt pénzt is kéne küldeniük. Orbán csóválja a fejét és azt javallja, mondják meg, hogy nem kell pénz, elég a véleményük is. Akivel találkozunk annak el is mondjuk, nyugtatja meg elöljáróját az aktivista.

Egy gyorsbeszédű polgár arról érdeklődik Orbánnál, milyen volt közel-keleti útja, amire a Fidesz elnöke a jó magyar gazda modorában, csak annyit mond: "Ja, nagyon jó volt, találkoztam a főnökükkel is!"

Beszóltak nekik

Aztán egy helyi galériatulajdonos is szóhoz jut, de nem megélhetési panaszaival érkezik, hanem épp ellenkezőleg, arról beszél, hogy jól megy az üzlet. Két fiatal őrült kacajra fakad, amikor megpillantja a pártelnököt, de sehol egy baloldali Loppert Dániel, csak egy vigyorgó cigány tűnik fel, egy ideig méregeti a HírTv-ből pattant menetet, és elkiáltja magát: "Hja, ez mind fideszes! Hej, elbukjátok a választásokat!"

A kávéházban helyi potentátokkal van találkája Orbánnak, például a rektorral, a megyés püspökkel és a helyi sajtóval is. Ezen a ponton nem nagyon jut lehetőség a számunkra, mert Orbánék rögtön kiszúrják (persze tévesen), hogy egyik szemünkben Tokaj, a másikban Csányi Sándor csillant fel, és két perc alatt a földre fektetnénk a pártelnököt.

A nemzet konzultál tovább

A szegedi műjégpályán botlunk ismét Orbánba. A teltházas konzultálás teljesen megegyezik a korábbiakkal: miután Kudlik Júlia feltette a kérdést ("Úgy általában, mi a válasz a problémákra?") a talkshow végeláthatatlanul hömpölyög, a pártelnök csuklóból szórja a tömör bölcsességeket, és a délután lassan, izzadtan evickél az ország súlyos problémái között.

Az egy-kétezer Fidesz-hívő kitartását a fülledt melegben csak csodálni tudjuk: ugyanez a műsor, sokkal több közeli képpel Orbánról minden második héten lemegy a tévében.