Stefánia
0 °C
3 °C

Lezsák menesztené Dávid Ibolyát

2003.06.26. 08:22
Lezsák három utat lát az MDF előtt, amelyek közül az egyik Dávid Ibolya menesztése és a párt tartós sikere lenne. A volt pártelnök elképzeléseit a múlt hétvégi frakcióülésen fogalmazta meg - írja a Magyar Nemzet csütörtöki száma.
Hende Csaba menesztése helyett Dávid Ibolyáé volt a téma az MDF hétvégi frakcióülésén - írja a Magyar Nemzet. A témát a lap információi szerint Lezsák Sándor volt pártelnök vetette fel, amikor a frakció az elmúlt egy év munkájáról folytatott nyolcórás megbeszélést.

Lezsák három útja

A lap úgy tudja, Lezsák Medgyasszay László elnökségi tagot tartja alkalmasnak az MDF elnöki tisztségének betöltésére. A hírek szerint Medgyasszay nem reagált a felvetésre. Lezsák a párt három jövőképét vázolta fel.

Az első szerint, ha minden az eddigiek szerint folytatódik, az MDF egyszerűen "megsemmisül".

A kompromisszumos második változatban Dávidnak többet kéne foglalkoznia a frakcióval és az elnökséggel, és bizonyos szerepköröket át kellene adnia a képviselőcsoportnak. Ezzel valószínűleg arra utalt, hogy Gémesi György alelnöktől Dávid magához vonta a kommunikációs terület felügyeletét, amikor Gémesi állítólag nem egyeztetett a Ragits Imre tévéelnök kinevezésének ügyében.

A harmadik verzió az lenne, ha Dávid Ibolya lemondana. Ezzel a párt elmozdulna a jelenlegi ötszázalékos támogatottsági szinttől, sikeresen szerepelne az európai parlamenti (EP) választásokon. Lezsák felvetette azt is, hogy Dávidnak kéne vezetnie az MDF EP-listáját.

Támadók és védők

Lezsák felvetései után Horváth Balázs, Font Sándor és Balsai István volt frakcióvezető is erőteljesen bírálták a párelnököt, elsősorban a lisszaboni határozat utáni nyilatkozatai, az MTV-elnök megválasztása és a napokban kirobbant Hende-ügy miatt.

Dávidot a frakcióvezető Herényi Károly és Csáky András országos választmányi elnök vette védelmébe.