Judit
3 °C
7 °C

Slágertémák a parlamentben: Defend és Medgyessy múltja

2002.06.26. 11:04
A koalíciós pártok és az ellenzék egyaránt a másik számára kínos ügyeket eleveníti fel az Országgyűlésben. A Fidesz-nek a kormányfő múltja, az MSZP-nek pedig a Defend által végzett megfigyelések a kedvenc témája.
A kormánypártok a Magyar Fejlesztési Bank tevékenységét és a Defend Kft. által végzett megfigyeléseket tették szóvá, az ellenzék pedig Medgyessy Péter kormányfő múltjával foglalkozott az Országgyűlés szerdai plenáris ülésén napirend előtt.

Az új megfigyelési ügy

A szabad demokrata Gusztos Péter mellett a szocialista Varju László is a Magyar Fejlesztési Bank megbízásából végzett megfigyelésekkel foglalkozott. Az MSZP frakcióvezető-helyettese azokat a híreket ismertette, amelyek szerint a Magyar Fejlesztési Bank vezetőjének személyes megbízásából gyűjtött adatokat a Defend Kft., esetenként törvénysértő módon is, magánszemélyekről és cégekről egyaránt.

A képviselő szerint nem fogadható el a pénzintézet menesztett vezetőjének az az állítása, hogy ezekre a megfigyelésekre a hitelképesség ellenőrzése érdekében volt szükség, hiszen - mint azt Varju László hangsúlyozta - a banknak magánszemélyek nincsenek az ügyfelei között. A politikus a kormány képviselőjétől arra várt választ: milyen elképzelések vannak az MFB és a Defend jövőjéről.

Tervek

Szalay Gábor, a gazdasági tárca államtitkára válaszában kiemelte: amennyiben bebizonyosodik, hogy a megfigyeléseket törvénysértő módon végezték, akkor feltétlenül szükséges a felelősségre vonás. Szükségesnek nevezte a Defend jelenlegi vezetésének leváltását is, valamint azt, hogy az MFB elnöki és vezérigazgatói posztját szétválasszák. A tervek között említette a pénzintézet befektetési portfoliójának leépítését.

Gusztos Péter egy másik, a Millenáris Kht-t érintő kérdésére válaszolva az államtitkár elmondta: jelenleg is vizsgálják a társaság működését és néhány hét múlva várhatóan le is zárják azt.

Medgyessynek mennie kell

A fideszes Áder János az SZDSZ egykori elnöke, Kis János véleményét idézve Medgyessy Péter lemondását szorgalmazta, a kormányfő múltja miatt. Visszautasította a miniszterelnöknek azt az állítását, amely szerint a Fidesz állna az ügy kirobbantása mögött. Szerinte éppen az MSZP-n belül kell keresni azokat, akik a sajtóhoz eljuttatták a dokumentumokat.

Kiss Elemér, a Miniszterelnöki Hivatalt felügyelő miniszter reagálásában vállalhatónak nevezte a miniszterelnök múltját. Arra a felvetésre pedig, hogy ez a magyar demokrácia erkölcsi válságához vezetett úgy válaszolt: éppen a demokrácia kiteljesedésének lehetünk tanúi, hiszen korábban háromhetenként kényszeríthette az ellenzék a kormányt válaszadásra a parlamentben, most pedig hetente kétszer.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?