Mátyás
-6 °C
1 °C

Óbudára költözik az MTV

2004.06.30. 20:04
Húszmilliárd forintba kerül majd a korszerű, olcsó és átszervezett köztévé új székháza, döntött a kormány szerdán. Gál J. Zoltán kormányszóvivő közölte, a székház felépítésének költsége nem fogja terhelni a központi büdzsét, és a költözés után az MTV-nek magának kell majd kigazdálkodnia a bérleti díjat. A kormány azt igéri, alaposan átszervezik a televízió működését, és finanszírozási rendszerét.
Magántőke bevonásával épül fel a Magyar Televízió új székháza Budapesten, az építkezés és a technológiai fejlesztés költsége mintegy húszmilliárd forint, döntött szerdán a kormány - jelentette be a kabinet ülését követő budapesti sajtótájékoztatón a kormányszóvivő.

A költségvetést nem terhelő beruházásra a pályázatot várhatóan szeptemberben írják ki - mondta Gál J. Zoltán, hozzátéve: a beruházás nem terheli majd a költségvetést.

Az új székház a III. kerületi Bojtár utcában épül meg, az ingatlanon jelenleg is televíziós létesítmények vannak. Az MTV Rt. a magánbefektetőtől bérli majd új székházát, a bérleti díjat magának kell kigazdálkodnia.

A Magyar Televízió a beruházás fejében vállalja szerkezetének átalakítását, vagyis azt, hogy az új székházba modern struktúrával, az új technológiához értő szakembergárdával költözik át - közölte.

Megváltozik a finanszírozási rendszer

A médiatörvény módosítását igényli a közszolgálati televízió normatív finanszírozására való áttérés, amiről szintén döntött a kormány. A tervek szerint az elszámolás műsorpercalapú lesz, a jelenlegi bérleti díjakon 1,4 milliárd forintot lehet évente spórolni - tette hozzá Gál J. Zoltán.

A Népszabadság, amely a kormánydöntés részleteiről már kedden értesült az MTV jelenlegi székházának sorsáról azt írta, hogy több érdeklődő is van a luxusszállodának kiszemelt Szabadság téri, Tőzsdepalota iránt. A projektet kormánymegbízottként a Miniszterelnöki Hivatal távozó főtanácsadója, Kavas István vezényli le - értesült a lap.