Megszűnhet az ORFK

2006.06.30. 10:10
A magyar közigazgatási rendszer reformjával párhuzamosan alakulna át a magyar rendőrség: a megyei kapitányságok megszűnnének, akárcsak a városi kapitányságok harmada, sőt jelenlegi formájában az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) sem maradna fenn, írja a pénteki Népszabadság.

Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter csütörtökön menesztette az ORFK két helyettes vezetőjét, Hatala Józsefet és Berta Lászlót. Az indoklás szerint azért, mert a jövőben minden rendőrkapitánynak csak egy helyettese lesz, Bene Lászlót ezután Szabadfi Árpád a Győri-Moson-Sopron megyei kapitány fogja helyettesíteni.

A lap rendőrségi és igazságügyi forrásokból úgy értesült, hasonló leépítések várnak a megyei főkapitányságokra, a főkapitányoknak július 15-től csak egy helyettesük lehet, ezért nyári leépítési hullám várható.

A rendészeti szervek átszervezésének, konkrétan a rendőrség és a határőrség összevonásának tervét augusztus 31-ig kell elkészíteni, 2008-tól már egy szervként, regionális struktúrában kell működniük.

A kiszivárgott hírek szerint - írja a Népszabadság - a jelenlegi megyei főkapitányságok szerepét egyrészt a megyeszékhely kapitányságai, másrészt a regionális parancsnokságok vennék át, a 153 városi kapitányságból 90-110 maradna fenn.

A Petrétei által tartott "feladatmeghatározó vezetői munkaértekezleten" négy munkabizottság alakult: Orbán Péter volt országos főkapitány a központi régió, Bartos László (Heves megyei főkapitány) a regionális főkapitányságok létrehozásának előkészítését, Sipos Gyula gazdasági főigazgató a rendőrség gazdálkodásának átalakítását, Garamvölgyi László ORFK-szóvivő pedig a rendőrség, a határőrség és a büntetésvégrehajtás kommunikációjának egységesítését kapta feladatul.

A központi régiót egyes elképzelések szerint a budapesti (BRFK) és a Pest megyei főkapitányság, a Rendőrségi Biztonsági Szolgálat (autópályarendőrség, készenléti rendőrség) és a Nemzeti Nyomozó Iroda, illetve az ORFK alkotná.  • Hírek
  • Támogatások