Ágnes
-5 °C
2 °C

Mit kaphatnak a tüntetők?

2002.07.04. 13:59
Elméletileg szabálysértést és bűncselekményt is elkövethettek azok a tüntetők, akik engedély nélkül demonstráltak az Erzsébet hídon, majd összecsaptak a rendőrökkel. A jogász szerint a felelősséget egyénenként kell elbírálni.
Huszonkét embert állított elő a rendőrség az Erzsébet-hídon tartott engedély nélküli demonstráció után. Az előállítottakat a gyülekezési jog megsértésével és hatóság elleni erőszak elkövetésével vádolják, felmerülhet továbbá vádpontként a közlekedés biztonságának veszélyeztetése, valamint a közrend megzavarása is. Valamennyi előállított felelősségét külön-külön eljárás során vizsgálja a rendőrség - hangzott el Kökényesi Antal budapesti rendőrfőkapitány sajtótájékoztatóján. A rendőrség egyeztetett az ügyészséggel az esetleg inditandó eljárások gyorsított lefolytatásáról.

Jog
Eljárás indul a csütörtök reggel engedély nélkül tartott tiltakozó akció szervezői ellen - olvasható az ORFK honlapján. "A Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai megállapították, hogy az esemény szervezői megsértették az 1989. évi III. (a gyülekezési jogról) törvényt, mivel a jogszabály előírásaival ellentétben demonstrációjukat annak megkezdése előtt 72 órával nem jelentették be. Az intézkedést követően a rendezvény szervezésében közreműködők ellen az 1990. évi LXIX. (a szabálysértésekről) törvény 152. §-ába ütköző, gyülekezési joggal visszaélés szabálysértés miatt eljárás indul."
Egyéni felelősség

A kisebb súlyú szabálysértéstől a bűncselekményekig több törvénybe ütköző cselekedetet is elkövethettek azok a tüntetők, akik eltorlaszolták az Erzsébet hidat.

Kolláth György alkotmányjogász az Indexnek nyilatkozva azt hangsúlyozta, hogy bármit is állapítsanak meg az illetékes hatóságok, a felelősséget egyénenként kell vizsgálni. Azzal, hogy a közlekedést akadályozták, csupán szabálysértést követtek el. A be nem jelentett tüntetés, a gyülekezési joggal való visszaélés azonban már súlyosabb visszaélés, bár a bejelentés elmulasztása miatt csupán pénzbüntetések szabhatók ki. Kolláth hansúlyozta, hogy az engedély nélküli demonstráció szankcionálásakor eltérő mértékű lehet a felelősség, hiszen a szervezők esetében ez nagyobb.

Közmegegyezés és kegyelem

Emberközeli oszlatás
A rendőrség fellépésének célja az indokolatlan sérelmek elkerülése volt - mondta el Kökényesi Antal budapesti rendőrfőkapitány csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján. A főkapitány szerint a rendőrök akciója jogos volt, hiszen "száz ember akciója nem mehet kétmillió budapesti kárára". A BRFK állampolgári bejelentés alapján értesült a Lelkiismeret '88 csoport akciójáról. A rendőrfőkapitány szerint fellépésük "emberközeli", mi több "urbánus" volt. A sajtótájékoztatóval egy időben kezdték gumibotozni a rendőrök a Kossuth téri demonstrálókat.
A rendőrökkel szembeszálló tüntetők ellen hivatalos személy elleni erőszak miatt kezdődhet eljárás. Ez három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Ha a cselekményt csoportosan követik el, akkor a büntetési tétel öt évre nőhet. Arra a kérdésre, hogy a taxisblokádhoz hasonlóan, amikor az Országgyűlés amnesztiát adott az abban résztvevőknek, elképzelhető-e hasonló gesztus, a jogász úgy válaszolt: ennek kicsi az esélye. Ehhez ugyanis - akárcsak az államfő által adott és az igazságyügyi miniszter ellenjegyzte egyéni kegyelemhez - politikai közmegyezés szükséges, ez pedig jelenleg hiányzik.

Kártérítés

Demszky Gábor főpolgármester felhívására, hogy azok, akiket valamilyen kár ért a demonstráció miatt, az elmaradt haszonra hivatkozva indítsanak polgári peres eljárásokat a tüntetők ellen, a jogász úgy reagált, hogy ez elképzelhető. Hozzátette azonban, hogy a károsultaknak konkrétan meg kell nevezniük az alperest, ez pedig nem lesz egyszerű feladat. Leginkább azokról lehet szó, akik az esetleges szabálysértési, vagy büntetőügyekben érintettek lesznek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!