Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Demszky a legesélyesebb főpolgármester-jelölt

2002.07.05. 08:56
A Budapestet 1990 óta irányító Demszky Gábornak van a legnagyobb esélye arra, hogy a következő négy évben vezesse a fővárost. A Medián közvéleménykutató intézet Népszabadságban megjelent elemzése szerint Schmitt Pált a többség nem tartja független jelöltnek.
Demszky Gábor jelentős előnnyel áll az élen a főpolgármester-jelöltek versenyében a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet június 26-án és 27-én végzett telefonos felmérése szerint. Az összes megkérdezett 47, a választani tudó "biztos" szavazók 55 százaléka a jelenlegi főpolgármestert támogatná egy most vasárnapi főpolgármester-választáson a Medián felmérése szerint. A biztos szavazók 30 százaléka Schmitt Pált, 12 százaléka Gy. Németh Erzsébetet, 3 százaléka Csurka Istvánt választaná.

Ismertek

A megkérdezettek 70 százaléka tudott arról, hogy Demszky és Schmitt pályázik a főpolgármesteri posztra, Gy. Németh Erzsébet jelöltségéről már csak minden második, Csurkáéról pedig kevesebb mint minden harmadik ember tud - egyelőre. Demszky ismertsége 99, Schmitt Pálé 88, Gy. Németh Erzsébeté 67 százalékos. A felmérés megerősítette a korábbi vizsgálatoknak azt az eredményét, hogy az MSZP-szavazók többsége szocialista jelölt indulása esetén is az SZDSZ jelöltjét támogatná: 70 százalékuk Demszkyre adná voksát, és csak 19 százalékuk Gy. Németh Erzsébetre. Demszky ugyanakkor számíthat a Fidesz-szavazók egyharmadának-egynegyedének a voksára is. A főpolgármester újraválasztását elsősorban a kevésbé képzettek, a középkorúak és a Pest belvárosában, valamint a lakótelepeken élők támogatják.

Ha valaki visszalép

A budapestiek 58 százaléka szerint az a jó, ha az MSZP és az SZDSZ jelöltje is megméretteti magát a választáson. Ez a vélemény leginkább az SZDSZ-szavazók körében számít kisebbséginek, a szocialista szavazók viszont inkább úgy érzik, hogy egyik jelöltnek sem kellene visszalépnie. Akik mégis azt gondolják, hogy az MSZP-nek és az SZDSZ-nek egy jelöltet kellene támogatnia, azok túlnyomórészt Gy. Németh Erzsébetet léptetnék vissza Demszky javára. Még az MSZP táborában is alig akad ezzel ellentétes vélemény. Szocialista visszalépés esetén a szavazók 61 százaléka Demszkyt, 33 százaléka Schmittet támogatná, ám az SZDSZ jelöltjének visszalépése felbolygatná az arányokat. Ebben az esetben Schmitt Pál kapna valamivel több voksot (46 százalék), mint Gy. Németh Erzsébet (42 százalék).

Pártosság, függetlenség

A három legismertebb jelölt esetében a megkérdezettek nagy többsége tisztában van azzal, melyik párt támogatja őket. Gy. Németh Erzsébetről kilenctizedük tudta, hogy az MSZP jelöltje, az emberek 82 százaléka szerint Demszkyt az SZDSZ, 4 százalékuk szerint a szocialista párt támogatja. A megkérdezettek 70 százaléka említette a Schmitt Pált támogató pártok között a Fideszt, 10 százalékuk az MDF-et, 8 százalékuk viszont független jelöltnek tartja a sportdiplomatát. Schmitt "pártosságára" a felmérésben a kérdezőbiztosok külön rákérdeztek. A túlnyomó többség (69 százalék) szerint Schmitt Pál inkább a jobbközép pártok jelöltjének számít, mintsem független jelöltnek. Ezzel ellentétes vélemény csak a Fidesz-szavazóknak és saját híveinek körében került szerény többségbe.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!