Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

A volt kormányfő helyzetértékelése

2002.07.07. 16:12
A Fidesz nem ellenfeleihez, hanem céljaihoz képest nem volt elég jó, ezért nem kormányozhat tovább. Ezt Orbán Viktor jelentette ki a Magyar Nemzetnek adott interjúban. A volt miniszterelnök két hét távollét után hazatérve nem lát alkotmányos válságot.
"Sohasem fordult még elő a kommunizmus összeomlása óta Magyarországon, és tudomásom szerint Közép-Európában másutt sem, hogy négy év kormányzás után egy koalíció több szavazatot kapjon, mint az előző választáson, amikor felhatalmazást nyert a polgároktól a kormányzásra" - így értékelte a választások eredményét a volt kormányfő.

Nem voltak elég jók

Orbán Viktor a Magyar Nemzet szombati számában megjelent interjúban azt a véleményét hangoztatta, hogy valószínűleg azért nem kaptak lehetőséget a folytatásra, mert nem voltak elég jók azokhoz a célokhoz képest, amelyeket maguk elé tűztek. Ők ugyanis nem egyszerűen kormányozni akartak, kormánya az egész nemzetre kiterjedő lelki, szellemi, erkölcsi megújulásban szeretett volna közreműködni. Szélesebb értelemben fogták fel a kormányzást, mint az elődeik, és most mindent el kell követniük azért, hogy az emberekben ismét megerősödjön a bizakodás, a remény, a jövőbe vetett hit, és Magyarország - történelmileg nézve is - jobbik énje kerekedhessen felül.

Újra itthon
Alkotmányos válság nem értelmezhető ellenzék és kormány viszonyában, közölte Orbán Viktor volt miniszterelnök, aki vasárnap kéthetes ázsiai tartózkodás után a Ferihegyi repülőtéren válaszolt újságírók kérdéseire. Hozzátette, alkotmányos válság Magyarországon az ellenzék és a kormánypártok szembenállása miatt nem tud kialakulni, hiszen többségi kormányzás van, amelynek erőföltételei adottak. A személyét ért támadások kapcsán - egyes információk szerint egykor a Belügyminisztérium III/IV-es főcsoportfőnökségének munkálkodott - azt hangsúlyozta, hogy semmilyen ügyosztálynak nem volt tagja, ez egy újabb, sorrendben a negyedik lejáratási kísérlet ellene ebben a félévben.

Hiba

A volt kormányfő a hibák között említette, hogy a volt koalíciós pártok nem tudtak pályát nyitni az író, olvasó, gondolkodó, az ország és a nemzet jövőjéről elképzelésekkel, gondolatokkal, közölnivalóval rendelkező emberek előtt. Nem tudtak nekik segíteni, hogy műhelyeket hozzanak létre. Nem voltak társak ahhoz, hogy a gondolataikat el is juttathassák az emberekhez. Orbán furcsának nevezte, hogy ezek a gondolatok és közölnivalók ma sokkal erősebben fogalmazódnak meg, és szélesebb körben jutnak el az emberekhez, mint amikor kormányon voltak.

Pokorni megrendülése

Pokorni Zoltán lemondását kommentálva hangoztatta, hogy azt sem politikai, sem erkölcsi kényszer nem tette szükségessé. Szimbolikus értékűnek tekinthető, hogy éppen Pokorni Zoltán döntött így, nem pedig azok, akik az ő édesapjának és sok ezer más embernek tönkre tették az életét. Reméli, hogy és Pokorni Zoltán mihamarabb képes lesz a történteket oly mértékben feldolgozni, hogy ismét teljes energiával vehessen részt a Fidesz vezetésében, amelyet tágas és nyitott közösségként jellemzett.

Üres rágalmak

Orbán szerint az ellenzék az ellene felhozott vádakban nem marasztalható el; ezek üres rágalmak, sötét lejáratási kísérletek, amelyek a magyar történelemből jól ismert eszközei a baloldal fegyvertárának. "A kormányzati munka során egyetlen olyan döntést sem hoztunk - fogalmazott Orbán -, amely mögött személyes anyagi érdek állt volna." Megmosolyogtató állításnak nevezte azt is, hogy rosszabb állapotban adták volna át az országot, mint amilyenben kapták, hiszen "akinek csak egy kicsit önálló a gondolkodása, akinek van szeme a látásra és füle a hallásra, az észreveheti, hogy az elmúlt négy évben nagy utat tett meg a magyar társadalom".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!