Vilma
3 °C
13 °C

Gyurcsány vs Orbán

2005.07.08. 14:00
Mindketten kemény kötésű vidéki fiúk, akik Budapesten találták meg számításukat, de amíg Gyurcsány Ferenc hitt a rendszerben, Orbán Viktor szembe ment vele. A rendszerváltás után előbbi az üzleti életet, utóbbi a politikát választotta, de mindketten sikerrel jártak: Gyurcsányból milliárdos, Orbánból milliomos kormányfő lett. Kövesse a két miniszterelnök-aspiráns életútját és nyilatkozatait 1989-től mostanáig!
1989-1993 | 1994-1997 | 1998-2001 | 2002-2005
1989
 • Kezdeményezik Cservenka Ferencné képviselő visszahívását
 • Feloszlatja magát az MSZMP, vagyonát a szocialista párt örökli meg
 • Meghal Kádár János
 • Kivégzik Nicolae és Elena Ceausescut
 • Megjelenik a Mercedes új dízelmotorja

Az év első felében még működik Gyurcsány Ferencnél a kétely nélküli pozitív önkép, még hisz a Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) megváltoztathatóságában, szerinte mindenképpen ki kell látogatnia a KISZ-nek Észak-Koreába az ifjúsági találkozóra, és még virágnyelven beszél a többpártrendszerről, miközben a fideszesek már jól megmondják. Ő kedveli őket, szerinte ők is őt, bár Deutsch Tamás szerint akkor határozta el, hogy egyszer még "lecsukatja a fiúkat." 3700 forintot keres, megválasztják a KISZ KB titkárának, de az utódszervezet (Demisz) alelnöki posztjáról nyáron lemond, mert egy nő letrógerezi az utcán, és rájön, hogy fogalma sincs, merre induljon, ezért otthon ül, angolul tanul, követi az eseményeket.

"Negyvenmillió a jelenlegi előirányzat [a magyar, jórészt KISZ-esekből álló delegáció kiküldésére az észak-koreai nemzetközi ifjúsági találkozóra]. Tudjuk, hogy magyar közvélemény nehezen érti meg, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetünkben ennyit [mai áron kb. félmilliárd forintot] ad ki a VIT-re a költségvetés. Vannak azonban olyan befektetések, amelyeknek nem mérhető a közvetlen hozadéka. [...] A phenjani út nem üdülés, hanem igenis politikai misszió!" (Reform, 1989. április 21.)

"Diktatúrát nem lehet átépíteni. Szakítani kell végre azzal a leegyszerűsítő politikával, ami bal- és jobboldal, vagy népiesek és urbánusok, fideszesek vagy KISZ-esek párharcaként festették le a világot. Ebből én kiszállok;" (Népszabadság, 1989. június 22. - arról, hogy miért szállt ki a Demiszből)

Orbán Viktor a szovjet csapatok kivonását követelő beszédet mond Nagy Imre ravatalánál, és Csurka István és Rácz Sándor között a 19. helyen nyit a politikusok népszerűségi listáján. Feleségével Szolnokon él, a BEAC igazolt futballistája. A Soros Alapítványtól havonta tízezer forintot kap, a Századvég Kft-től öt-tízezer forint szerkesztői honoráriumot. Megszületik első gyermeke, Ráhel.

"Ha a választásokon csak pártok indulhatnak - amit helytelenítenék -, akkor kényszerűségből talán létre fogunk hozni egy választási pártot, amit azonban a választások után sürgősen feloszlatunk." [...] "A hozzám legközelebb állók, Kövér László és Fodor Gábor velem együtt egyfajta szociálliberális meggyőződésűek. A Századvég című lapunknál ugyanakkor dolgoznak olyan reformkommunista szerkesztők is, mint Stumpf István és Wéber Attila. Őket változatlanul barátaimnak tartom, de egyszersmind politikai ellenfeleimnek is." (HVG, 1989. augusztus 26.)

1990
 • A választásokat az MDF nyeri és az FKGP-vel és a KDNP-vel kormányt alakít
 • Mark Palmer távozik az USA budapesti nagyköveti posztjáról
 • A Microsoft útjára bocsátja a Windows 3.0-ás verzióját
 • Meghal Ottlik Géza író

A friss másoddiplomás Gyurcsány Ferenc még előző év végén elszegődik a Creditum nevű tanácsadó céghez, ahol lassan beletanul a tanácsadásba és vállalatirányításba. Ekkor még másoknak ad privatizációs tanácsokat, később hasznosítja az itt szerzett tapasztalatokat. Megtanul angolul, kiismeri a társasági és adójogot, amivel állítása szerint lépéselőnybe kerül az öreg rókákkal szemben. Pénzt kell keresnie, hiszen éppen első házasságát nyűvi, és már jön második gyereke (Bálint, az első Péter). Az induláskor vásárol a Blaha Lujza téri Corvin áruházban egy zöld és egy lila öltönyt, majd fél év után besöpri az első elismeréseket főnökétől.

"Persze amivel én akkor foglalkoztam, az nagyon szűk szelete volt a világnak, de fél év után újra azt gondolhattam, hogy sikeres leszek." (Mozgó Világ, 2003. december 3.)

Orbán Viktor az oxfordi ösztöndíját a közeledő választások miatt félbeszakítja. Részt vesz a Fidesz rendszerzáró buliján a Népstadionban, majd a parlamentbe jutott párt frakcióvezetője, bár a XX. kerületben az MDF-es Zacsek Gyula húsz százalékponttal legyőzi. Ezen a nyáron még nem hagy fel szokásával, három milliméteresre nyíratja le haját és egész évben nem vágatja.

"Mit gondoljunk akkor, amikor az egyik miniszterjelölt meghallgatásakor kijelenti, hogy minden tekintetben helyre kell állítani a '47-es tulajdoni állapotokat. Vagy arról, hogy akad olyan miniszterjelölt, aki szerint a Kádár-rezsim kormányainak minden intézkedése törvénytelen." (Parlamenti jegyzőkönyv, 1990. május 22., az Antall-kormány programjának vitája)

1991
 • Horvátországba szállít fegyvereket a magyar kormány
 • Felbomlik a Szovjetunió
 • Az USA felszabadítja az Irak által megszállt Kuvaitot
 • Európa legjobb futballcsapata a Crvena Zvezda
 • Ismeretlen tettes felgyújtotta Zwack Péter budapesti lakását
 • Etiópiában megdől Mengisztu diktatúrája

Gyurcsány Ferenc lassan ledolgozza hátrányait: az öreg bankároktól kitanulja a szakmát, megtanul késsel és villával az etikettnek megfelelően enni, kiismeri magát az európai reptereken, Edinburghben majd Londonban már kiküldetésen tökéletesíti angoltudását.

"És kiderült, [...] azok az ismeretek és képességeket, amelyeket a nyolcvanas években felhalmoztam, a kilencvenes években is [...] használhatók" (Mozgó Világ, 2003. december 3.)

Orbán Viktor már nem tartja elképzelhetetlennek, hogy két-három év múlva harmincöt év felettiek is beléphetnek a Fideszbe. Pártja a 18 és 45 év közöttiek körében a legnépszerűbb az országban. A Fidesz frakcióvezetőjeként elutasítja az expót és az igazságtételi törvényt.

"Budapesti értelmiségi körökben kedvelt beszédtéma a Fidesz esetleges kormányra kerülése. A helyzet azonban az, hogy minket senki nem keresett meg ez ügyben, s egy ilyen gyenge kormányban a Fidesz nem is kérne szerepet." [...] "Nem örülünk a szabaddemokratáknál kialakult helyzetnek, de szeretném egyben azt is leszögezni, hogy a Fidesznek nem érdeke, hogy az SZDSZ válsága elmélyüljön vagy elhúzódjon." (Népszabadság, 1991. november 25.)

1992
 • Az SZDSZ jelöltje nyeri a békéscsabai időközi választást
 • A koalícióból kilépett Torgyán József a "harag napján" a kormány lemondását követeli
 • A csődbe ment Pesti Hírlap állam pénzekkel kormánypárti lap lesz
 • A szlovákiai választást Meciar pártja nyeri
 • Los Angelesben 58 halottja van a többnapos etnikai zavargásoknak

Gyurcsány alkalmazottból igazgató és tulajdonos lesz, családjával Budapestre költözik. Ebben az évben áll saját lábára, miután rájön, hogy jobban megéri, ha tanácsait nem másoknak, hanem magának osztogatja. Feleségének családjától hárommillió forintos kölcsönt kap, amiből megalapítja az Altus Rt.-t. A pénzt egy évvel később már vissza tudja adni. Más hírek szerint vidéki családi házának 11 milliós árából indította a céget. Kinézetre már olyan, mint egy européer bizniszmen, szürke és sötétkék öltönyökben jár.

"Amikor megalapítottam az Altust, volt tudásom és kapcsolatom, ám egyvalamit nem tudtam: mit vegyek meg ebből az őrült nagy [állami] vagyonból." (Népszabadság, 1996. szeptember 21.)

"Ha tudtam volna 1992-ben, hogy két évvel később a szocialisták nyernek, akkor ezer az egyhez fogadtam volna erre, és akkor ma kevesebb munkával tízszer ekkora vagyonom lehetne." (Népszabadság, 1996. szeptember 21.)

Tovább gyarapodik az Orbán-család, megszületik Gáspár. Orbán ellenzi az SZDSZ kormánybuktató tervét, szerinte a stabilitás érdekében 1994-ig el kell viselni Antallékat. Október 23-án a Boross Péter Belügyminisztérium szervezésében a tömeg egy része kifütyüli Göncz Árpád köztársasági elnököt, ezért Orbán az esti operaházi ünnepségről tüntetőleg távozott.

"Ha ma megnézünk egy vidéki MDF-es társaságot, azt kell mondanom, hogy nagyon-nagyon rossz közérzettel távozik az ember egy-egy összejövetelről. A tagság kicserélődésének a jele és bizonyítéka, hogy Lezsák az MDF alelnökeként visszatért a vezetésbe, és Csurka István ma az MDF legnépszerűbb politikusa." (Beszélő, 1992. március 7.)

1993
 • Választási szövetséget köt a Fidesz és az SZDSZ
 • Csurka István kilép az MDF-ből és megalapítja a MIÉP-et
 • Az USA megsemmisíti az iraki titkosszolgálat bagdadi központját
 • Franciaországban megöli magát a megbukott szocialista kormány miniszterelnöke
 • Fidel Castro bejelenti, hogy 1998-ig kívánja Kubát vezetni

Dübörög a privatizáció, vagy ahogy Gyurcsány fogalmaz: privatizációs túlkínálat van. Kitalálja, kik tudják azt, hogy mit kell az állam őrült nagy vagyonából megvásárolni. A KISZ legnagyobb vállalataként ismert Ezermester Úttörő és Ifjúsági Kereskedelmi Vállalat végelszámolásából az Altus Rt. 45 millió forintos bevételt ér el. Magához édesgeti az Antall-kormány alatt szélnek eresztett, volt káderekből és az államigazgatásban dolgozókból álló régi elit tagjait, akik "jól kiismerik magukat az országban". Cáfolja, hogy egyben szocialistákat mentett volna át az Antall-cikluson.

"Két szövetségese volt tehát az új tulajdonosi rétegnek: a korábbi elit, amelyik ismerte az országot és tudta, miben van üzleti fantázia, valamint a vállalati menedzsment, amelyen keresztül meg lehetett ismerni a cégekben rejlő értékeket" (Népszabadság, 1996. szeptember 21.)

"Az emberek tévednek, ha azt hiszik, hogy a pénz a fontos. Abból sok van. Információn, üzleti programon és az azt megvalósítani tudó embereken keresztül vezet az út a gazdasághoz." (Népszabadság, 1996. szeptember 21.)

Orbán Viktor belebonyolódik a székházügybe (titkos kormányhatározattal a Fidesz és az MDF értékes ingatlanokat kapott, ezeket részben állami bankoknak adták el.), miközben a demokrata fórumot háborús hangulat gerjesztésével vádolja meg. Békesi László gazdasági reformtervét üdvözli, és reményét fejezte ki, hogy az MSZP-ben elindult a tisztulás. A Fidesz első elnökévé választják. Ismét várandós feleségével és két gyermekével egy Haris közi önkormányzati lakásba költözik.

"Saját pártja ügyeiről szólva kifejtette: immár kifejezetten bosszantja, hogy háromnaponként jelenti be egy-egy fideszes országgyűlési képviselő a lemondását. Fodor Gábor, Molnár Péter és immár Ungár Klára lépésére utalva megerősítette: emberileg megérti, de politikusként nem tudja elfogadni e vélhetően összehangolt lépéseket." (A Népszava tudósítása egy sajtótájékoztatóról, 1993. november 9.)

1989-1993 | 1994-1997 | 1998-2001 | 2002-2005