Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Etikai kódex alapján kampányolnak Budapesten

2002.07.18. 15:16
Hat pontból álló választási etikai kódexet fogadott el csütörtöki találkozóján az MSZP és a Munkáspárt főpolgármester-jelöltje, valamint a függetlenként induló, de a Fidesz és az MDF támogatását is élvező Schmitt Pál. Demszky Gábor főpolgármester külföldi útjára hivatkozva nem ment el a megbeszélésre.
"Egy dologban egyetértettünk: a jelenlegi vezetést mindhárman szeretnénk leváltani", így összegezte Schmitt Pál a parlamenti ellenzék által támogatott főpolgármester-jelölt azt a megbeszélést, amelyen Gy. Németh Erzsébet szocialista valamint Karacs Lajosné munkáspárti jelölttel közösen egyeztetett az önkormányzati kampányról.

Pontok

A találkozón, amelyet Gy. Németh Erzsébet kezdeményezett, a három résztvevő elfogadott egy hat pontból álló etikai kódexet. Eszerint békés és etikus választási kampányt folytatnak. Tartózkodnak egymás lejáratásától és nem ígérnek teljesíthetetlen dolgokat. Tiszteletben tartják a fővárosi lakosokat faji, vagy származási megkülönböztetés nélkül, és akármilyen eredményt érnek el, Budapestért dolgoznak majd.

Öröm és sajnálat

Gy. Németh Erzsébet örömét fejezte ki a megállapodás miatt, ugyanakkor sajnálattal állapította meg, hogy Demszky Gábor főpolgármester egy halaszthatatlan külföldi útra hivatkozva nem ment el a találkozóra. Mint mondta: az etikai kódex bekeretezett példányát ennek ellenére neki és a politikai okok miatt távolmaradt MIÉP-jelöltnek, Csurka Istvánnak is elküldi. Kérdésre válaszolva úgy nyilatkozott: nem kapott Demszky Gábortól etikai kódex tervezetet. A főpolgármester néhány napja utalt egy ilyen dokumentum elkészítésére.

Schmitt Pál azt hangsúlyozta, számára egy pillanatig nem volt kérdéses a részvétel, még annak ellenére sem, hogy emiatt egy, a Helsinki olimpia magyar érmeseivel közös finnországi utat mondott le.

A Főpolgármester kampány etikai 6 pontja
1. A jelöltek békés, etikus választási kampányt folytatnak.

2. A jelöltek tartózkodnak az ellenfelek lejáratásától, tisztességes eszközökkel küzdenek meg egymással.

3. A jelöltek nem élnek vissza a választók jóhiszeműségével, nem ígérnek teljesíthetetlen dolgokat.

4. A jelöltek tiszteletben tartják Budapest valamennyi lakosát, minden rendű felekezeti, faji, származási megkülönböztetés nélkül.

5. A jelöltek komolyan veszik azt, hogy nem öncélúan magukért, hanem a fővárosban élők jólétéért kívánnak dolgozni.

6. A kampány végén a vesztes jelöltek méltósággal viselik a vereséget és továbbra is mindent elkövetnek Budapest fejlődése érdekében.