Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Etikai kódex alapján kampányolnak Budapesten

2002.07.18. 15:16
Hat pontból álló választási etikai kódexet fogadott el csütörtöki találkozóján az MSZP és a Munkáspárt főpolgármester-jelöltje, valamint a függetlenként induló, de a Fidesz és az MDF támogatását is élvező Schmitt Pál. Demszky Gábor főpolgármester külföldi útjára hivatkozva nem ment el a megbeszélésre.
"Egy dologban egyetértettünk: a jelenlegi vezetést mindhárman szeretnénk leváltani", így összegezte Schmitt Pál a parlamenti ellenzék által támogatott főpolgármester-jelölt azt a megbeszélést, amelyen Gy. Németh Erzsébet szocialista valamint Karacs Lajosné munkáspárti jelölttel közösen egyeztetett az önkormányzati kampányról.

Pontok

A találkozón, amelyet Gy. Németh Erzsébet kezdeményezett, a három résztvevő elfogadott egy hat pontból álló etikai kódexet. Eszerint békés és etikus választási kampányt folytatnak. Tartózkodnak egymás lejáratásától és nem ígérnek teljesíthetetlen dolgokat. Tiszteletben tartják a fővárosi lakosokat faji, vagy származási megkülönböztetés nélkül, és akármilyen eredményt érnek el, Budapestért dolgoznak majd.

Öröm és sajnálat

Gy. Németh Erzsébet örömét fejezte ki a megállapodás miatt, ugyanakkor sajnálattal állapította meg, hogy Demszky Gábor főpolgármester egy halaszthatatlan külföldi útra hivatkozva nem ment el a találkozóra. Mint mondta: az etikai kódex bekeretezett példányát ennek ellenére neki és a politikai okok miatt távolmaradt MIÉP-jelöltnek, Csurka Istvánnak is elküldi. Kérdésre válaszolva úgy nyilatkozott: nem kapott Demszky Gábortól etikai kódex tervezetet. A főpolgármester néhány napja utalt egy ilyen dokumentum elkészítésére.

Schmitt Pál azt hangsúlyozta, számára egy pillanatig nem volt kérdéses a részvétel, még annak ellenére sem, hogy emiatt egy, a Helsinki olimpia magyar érmeseivel közös finnországi utat mondott le.

A Főpolgármester kampány etikai 6 pontja
1. A jelöltek békés, etikus választási kampányt folytatnak.

2. A jelöltek tartózkodnak az ellenfelek lejáratásától, tisztességes eszközökkel küzdenek meg egymással.

3. A jelöltek nem élnek vissza a választók jóhiszeműségével, nem ígérnek teljesíthetetlen dolgokat.

4. A jelöltek tiszteletben tartják Budapest valamennyi lakosát, minden rendű felekezeti, faji, származási megkülönböztetés nélkül.

5. A jelöltek komolyan veszik azt, hogy nem öncélúan magukért, hanem a fővárosban élők jólétéért kívánnak dolgozni.

6. A kampány végén a vesztes jelöltek méltósággal viselik a vereséget és továbbra is mindent elkövetnek Budapest fejlődése érdekében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?