Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

A selejt bosszúja

2002.07.09. 11:40
Kövér László szerint a rendszerváltás hazugsága, hogy a diktatúra fenntartóival és haszonélveztőivel a KB- és PB-tagokkal, a karhatalmistákkal, cenzorokkal és szt tisztekkel lehet valódi demokráciát építeni. A politikus a parlamentben ismét a kormányfő lemondását sürgette.
Ismét Medgyessy Péter lemondását követelte Kövér László. A Fidesz frakcióvezető-helyettese napirend előtti felszólalásában Salgó László országos rendőrfőkapitány kinevezését és Horn Gyula tervezett kitüntetését is kifogásolta.

Támadások

A Fidesz politikusa szerint politikai tisztogatás zajlott az egész magyar közigazgatásban, a rendőrség pedig politikai megrendelésre követ el törvénysértéseket. Kövér úgy véli, támadások zajlanak a jogállam alapintézményei, a közszolgálati médiumok, illetve az írott sajtó függetlensége ellen. "Egy, a hazájára idegen zsoldban fegyvert emelő pufajkás előterjesztése arra a kitüntetésre, melyet az '56-osok nevében Wittner Mária vehetett át" - tért ki Horn Gyula tervezett kitüntetésére Kövér.

A selejt bosszúja

Az elmúlt napok eseményeit értékelve a fideszes politikus úgy fogalmazott, hogy ami manapság velünk történik az egy az ötvenes évekbeli film címével élve a "selejt bosszúja". Az "emberszabásúakhoz megtévesztésig hasonlító lények" egy koncepciós perben kirótt 12 éves börtönnel derékba törték egy fiatalember, Pokorni János életét, később pedig erkölcsi értelemben rabszolgaként bántak vele több mint harminc éven át. Most pedig politikai érdekeiktől vezérelve harmadszorra sem haboznak tönkretenni mindazt, ami az áldozatok megtaposott életéből még megmaradt.

Hazugság a politikában

Kövér emberi selejtnek nevezte a Pokorni édesapjának múltjáról először nyilvánosan beszélő Meruk Józsefet. Medgyessy Péter múltjáról viszont úgy vélekedett, hogy az James Bond és Münchausen báró szánalmasan nveteséges, kisszerű és sajátosan kádári keveréke.

Kövér László arra utalva, hogy Bibó szerint a politikában hazudni nem lehet - pontosabban lehet itt-ott hazugságokat mondani, de nem lehet hazugságra politikai konstrukciókat, politikai programot felépíterni -, kifejtette, hogy szerinte a rendszerváltás nagy hazugsága, hogy a diktatúra fenntartóival és haszonélveztőivel a KB- és PB-tagokkal, a karhatalmistákkal, cenzorokkal és szt tisztekkel lehet valódi demokráciát építeni.

Kovács kérése

Az MSZP nevében Kovács László pártelnök úgy értékelte a fideszes politikus szavait, hogy Kövér a rendszerváltást is selejtesnek tartja. Személyes tapasztalatairól beszámolva azt mondta, hogy több nyugati politikus sem érti a hazai ellenzék tevékenységét. Azt, hogy a "bukott kormányfő" milyen köröket szervez és miért nem jár be a parlamentbe. Kovács hangsúlyozta: az MSZP büszke volt arra, hogy a választásokon erős ellenfelet győzött le, és arra kérte a Fideszt, hogy ne fosszák meg őket ettől négy év múlva sem. Tegyék lehetővé, hogy ne egy nevetséges és szánalmas csoporttal kelljen megmérkőzniük.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!