Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Demonstrációdömping: hírzárlat a rendőrségnél

2002.07.11. 09:14
A múlt heti törvénytelen megmozdulások után immár bejelentett demonstrációkon követelik a választási szavazatok újraszámolását a polgári körök, jobboldali szervezetek és magánszemélyek. A rendőrség semmilyen információt nem ad a rendezvényekről.
Csütörtökre két, péntekre egy tüntetést jelentettek be civil szervezetek, illetve magánszemélyek a fővárosban; a BRFK tudomásul vette a bejelentéseket, és biztosítja a rendezvényeket.

Szervezetek és állampolgárok

A legnagyobb megmozdulás vélhetően a csütörtöki, Kossuth téri demonstráció lesz. Ide a Nemzeti Szervezetek Szövetsége várja délután öt órától azokat, akik az országgyűlési választásokon leadott szavazatok újraszámolását követelik. A www.nemnemsoha.hu-n olvasható program szerint a rendezvény szónoka lesz többek között Budaházy György, az Erzsébet hídi demonstráció "fő zászlóvivője", Kocsis Imre, a Lelkiismeret'88 Csoport vezetője, Nagy Ervin, a JOBBIK elnöke, Toroczkai László, a 64 Vármegye I.M. vezetője, valamint "Grespik László állampolgár". A felkért előadók között pedig ott található Makovecz Imre építész, Orbán Viktor volt miniszterelnök polgári körének tagja is.

A rendőrség hallgat

A Kossuth téri rendezvényre éppúgy több ezer embert várnak, mint a polgári körök szintén csütörtök délutáni, "a magyar demokráciáért" szervezett politikai nagygyűlésére a Március 15-e térre. Itt a hivatalos meghívó szerint azt követelik a résztvevők, hogy "a hazugságon kapott SZT-tiszt Medgyessy Péter", akit idézőjelbe téve neveznek miniszterelnöknek, mondjon le. Az eseményen felszólal többek között Tolcsvay Béla, Cseh Tamás, Sándor György, Tőkéczki László, Kerényi Imre, valamint Szűrös Mátyás, Horváth Balázs és Boros Imre is. Pénteken sem engedik pihenni a rendőröket a tüntetők: magánszemélyek 3-4 ezer fős megmozdulást jelentettek be a Köztársaság térre, az MSZP székháza elé. Ennek célja szintén a szavazatok újraszámlálása. A rendőrség mindhárom bejelentést tudomásul vette.

Bár szerdán a BRFK ügyeletese még nyilatkozott a távirati irodának a demonstrációkról, csütörtökön az Indexet már arról tájékoztatták a rendőrségnél, hogy egy belső utasítás szerint semmilyen információt nem adnak a tüntetésekkel kapcsolatban. "Forduljon a szervezőkhöz" - javasolta az Index munkatársának a BRFK kommunikációs osztályának munkatársa, amikor a tervezett gyűlésekről érdeklődtünk.

Élőlánc

Vidéken is várhatók megmozdulások. Szegeden, Debrecenben, Szolnokon és Veszprémben is lesznek tüntetések. A Bonyhádi Kármentő Polgári Kör pedig élő láncot szervez a 6-os út mindkét oldalán. A szervezők minden Baranya, Tolna, Fejér és Pest megyei polgári kört felhívnak a csatlakozáshoz.

A tüntetők Medgyessy Péter miniszterelnök lemondását követelik és a szavazatok újraszámolását, ezenkívül tiltakoznak Horn Gyula volt kormányfő kitüntetése ellen. Ez utóbbi időközben okafogyottá vált, hiszen maga az érintett is közölte, miután Mádl Ferenc államfő jelezte, hogy nem kívánja átadni neki a kormány által javasolt elismerést, ő sem tart rá igényt.

Terelések, forgalomkorlátozások
A tüntetések miatt a fővárosban több helyen forgalomkorlátozás lesz. A BRFK közleménye szerint tilos lesz megállni csütörtökön 14.00 órától 21.00 óráig a Március 15. téren a táblákkal jelzett területeken. A Petőfi téren tartandó demonstráció miatt 18.00 órától - a megjelentek létszámától függően - lezárhatják kerülhet az Apáczai Csere János utcát is. Ebben az esetben a BKV a 15-ös busz útvonalát módosítja. A Parlament előtt tervezett tüntetés miatt 14.00 órától 24.00 óráig - a résztvevők létszámától függően - a közúti forgalom elől lezárhatják a Kossuth teret, illetve a térre becsatlakozó utcákat. Ebben az esetben a 2-es villamos csak a Kossuth téri metró állomásig jár, a 70-es és 78-as trolibusz pedig módosított útvonalon, a Kozma Ferenc utcán át fog közlekedni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!