Andrea, Ilma
5 °C
20 °C

Orbán közzétette felesége vagyonnyilatkozatát is

2002.07.12. 14:39
Orbán Viktor volt kormányfő közzétette felesége vagyonnyilatkozatát. Az exminiszterelnök így kívánja cáfolni azokat a vádakat, amelyek szerint ellentmondás van korábbi jövedelme és családjának vagyongyarapodása között.
Orbán Viktor közzétette felesége, Lévai Anikó 2002. januári vagyonnyilatkozatát is, válaszul arra, hogy Géczi József Alajos a parlament mentelmi bizottságának szocialista elnöke vagyonnyilatkozati eljárást indított a volt kormányfővel szemben.

Példa

Az exminiszterelnök saját honlapján, az orbanviktor.hu-n nyilvánosságra hozott dokumentumot kísérő kommentár szerint "Orbán Viktor az első magyar miniszterelnök, aki a ciklus végén nemcsak saját, hanem családja vagyoni helyzetéről is tájékoztatta a közvéleményt, remélve, hogy ezt a példát a jövőben több vezető közéleti személyiség is követi majd." A nyilatkozat szerint az egyes sajtóorgánumokban megjelent korábbi tudósítások, amelyek az Orbán család vagyoni helyzetével, valamint Orbán Viktor vagyonnyilatkozatával foglalkoznak - ahogy maga a vagyonnyilatkozati eljárás szocialista kezdeményezése is - valótlan állításokon, rágalmazáson alapulnak és a volt kormányfő szándékos politikai lejáratását célozzák.

Családi kassza

Orbán Viktor azt is bejelentette: "a valótlan állításokat közlő valamennyi magyar televízióadó és újság ellen polgári peres eljárást kezdeményezett a független magyar bíróság előtt". Az exkormányfő vagyonnyilatkozatával kapcsolatban korábban a Magyar Hírlap azt állította: az abban foglaltak nem adnak magyarázatot arra, miből futotta többek között a szűkebb pátriájában vásárolt ötvenhektáros földterületre. Orbán Viktor miniszterelnöki fizetése - amit egyedüli bevételi forrásként feltüntetett - tavaly bruttó 7,3 millió, adózás után körülbelül 5 millió forint lehetett. Egyes számítások szerint Orbán Viktor feleségének, Lévai Anikónak 85 milliót kellett keresnie a miniszterelnöki fizetés mellé, hogy egyensúlyba kerüljön a családi kassza bevételi és kiadási oldala.

Arató tizenkét évre kíváncsi

A volt kormányfő ellen éppen ezért kezdeményezett két MSZP-s képviselő vagyonnyilatkozati eljárást. A kormánypárti honatyák szerint az Orbán által bevallott jövedelem kisebb, mint ami szükséges lenne a nyilatkozatban szereplő vagyontárgyak megvásárlásához. Arató Gergely, az eljárást kezdeményező egyik szocialista politikus az Index kérdésére úgy fogalmazott: az ugyan kiderült Lévai Anikó nyilatkozatából, hogy az Orbán-család vagyonos, de a vagyonnyilatkozati eljárást ez a mostani közzététel nem helyettesítheti. A jövedelmekről ugyanis nem lehet megtudni belőle semmit. Szerinte ezért, ha Orbán Viktor komolyan gondolja, hogy nyíltan feltárja családja vagyoni helyzetét, akkor számot ad a bevételekről és az elmúlt tizenkét esztendőben történt vagyongyarapodásról is.

A bizottsági elnök levelet vár

Géczi József Alajos, az Országgyűlés mentelmi és összeférhetetlenségi bizottságának elnöke, aki a vagyonnyilatkozati eljárást annak kezdeményezése után hivatalosan is megindította, Lévai Anikó vagyonnyilatkozatának nyilvánossá tételére az Indexnek úgy reagált, továbbra is várja Orbán Viktor hivatalos válaszlevelét. Szerinte ugyanis a törvények mindenkire egyformán vonatkoznak, azok pedig ezt a formát írják elő. A vagyonnyilatkozat tartalmával kapcsolatban pedig hétfőn mondja el álláspontját.

Piszkálódás
Levélben fog válaszolni az országgyűlés mentelmi bizotsága elnökének levelére Orbán Viktor, mihelyt azt megkapja - nyilatkozta az MTI-nek Deutsch Tamás pénteken. "Orbán Viktor miniszterelnöki megbízatásának megszűntekor, elsőként a rendszerváltoztatás óta, teljes egészében nyilvánosságra hozta családja vagyoni helyzetét, hogy mindenki megismerhesse azt" - mondta Deutsch. Véleménye szerint mivel Lévai Anikó vagyonnyilatkozatából kiderült, hogy az Orbán család vagyoni helyzete 2002 februárja és június között nem változott, a volt miniszterelnök vagyoni gyarapodását vizsgálni szándékozó két szocialista képviselő - Török Zsolt és Arató Gergely - jobban tenné, ha "elismerné, valótlan vádakat fogalmaztak meg". A két képviselő célja azonban Deutsch szerint "nem a valóság feltárása, hiszen azt maga az érintett, Orbán Viktor teljes egészében megtette, hanem a kicsinyes piszkálódás".
"Csodálkozva olvastuk, hogy legújabb nyilatkozatukban még nem követelik azt Orbán Viktortól, hogy "vagyonának" kialakulása kapcsán adjon számot gyermekjátékairól, kamaszkora futballfelszereléséről és egyetemi évei alatt használt fémvázas hátizsákjáról" - fogalmazott Deutsch Tamás. (MTI)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!