Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orbán közzétette felesége vagyonnyilatkozatát is

2002.07.12. 14:39
Orbán Viktor volt kormányfő közzétette felesége vagyonnyilatkozatát. Az exminiszterelnök így kívánja cáfolni azokat a vádakat, amelyek szerint ellentmondás van korábbi jövedelme és családjának vagyongyarapodása között.
Orbán Viktor közzétette felesége, Lévai Anikó 2002. januári vagyonnyilatkozatát is, válaszul arra, hogy Géczi József Alajos a parlament mentelmi bizottságának szocialista elnöke vagyonnyilatkozati eljárást indított a volt kormányfővel szemben.

Példa

Az exminiszterelnök saját honlapján, az orbanviktor.hu-n nyilvánosságra hozott dokumentumot kísérő kommentár szerint "Orbán Viktor az első magyar miniszterelnök, aki a ciklus végén nemcsak saját, hanem családja vagyoni helyzetéről is tájékoztatta a közvéleményt, remélve, hogy ezt a példát a jövőben több vezető közéleti személyiség is követi majd." A nyilatkozat szerint az egyes sajtóorgánumokban megjelent korábbi tudósítások, amelyek az Orbán család vagyoni helyzetével, valamint Orbán Viktor vagyonnyilatkozatával foglalkoznak - ahogy maga a vagyonnyilatkozati eljárás szocialista kezdeményezése is - valótlan állításokon, rágalmazáson alapulnak és a volt kormányfő szándékos politikai lejáratását célozzák.

Családi kassza

Orbán Viktor azt is bejelentette: "a valótlan állításokat közlő valamennyi magyar televízióadó és újság ellen polgári peres eljárást kezdeményezett a független magyar bíróság előtt". Az exkormányfő vagyonnyilatkozatával kapcsolatban korábban a Magyar Hírlap azt állította: az abban foglaltak nem adnak magyarázatot arra, miből futotta többek között a szűkebb pátriájában vásárolt ötvenhektáros földterületre. Orbán Viktor miniszterelnöki fizetése - amit egyedüli bevételi forrásként feltüntetett - tavaly bruttó 7,3 millió, adózás után körülbelül 5 millió forint lehetett. Egyes számítások szerint Orbán Viktor feleségének, Lévai Anikónak 85 milliót kellett keresnie a miniszterelnöki fizetés mellé, hogy egyensúlyba kerüljön a családi kassza bevételi és kiadási oldala.

Arató tizenkét évre kíváncsi

A volt kormányfő ellen éppen ezért kezdeményezett két MSZP-s képviselő vagyonnyilatkozati eljárást. A kormánypárti honatyák szerint az Orbán által bevallott jövedelem kisebb, mint ami szükséges lenne a nyilatkozatban szereplő vagyontárgyak megvásárlásához. Arató Gergely, az eljárást kezdeményező egyik szocialista politikus az Index kérdésére úgy fogalmazott: az ugyan kiderült Lévai Anikó nyilatkozatából, hogy az Orbán-család vagyonos, de a vagyonnyilatkozati eljárást ez a mostani közzététel nem helyettesítheti. A jövedelmekről ugyanis nem lehet megtudni belőle semmit. Szerinte ezért, ha Orbán Viktor komolyan gondolja, hogy nyíltan feltárja családja vagyoni helyzetét, akkor számot ad a bevételekről és az elmúlt tizenkét esztendőben történt vagyongyarapodásról is.

A bizottsági elnök levelet vár

Géczi József Alajos, az Országgyűlés mentelmi és összeférhetetlenségi bizottságának elnöke, aki a vagyonnyilatkozati eljárást annak kezdeményezése után hivatalosan is megindította, Lévai Anikó vagyonnyilatkozatának nyilvánossá tételére az Indexnek úgy reagált, továbbra is várja Orbán Viktor hivatalos válaszlevelét. Szerinte ugyanis a törvények mindenkire egyformán vonatkoznak, azok pedig ezt a formát írják elő. A vagyonnyilatkozat tartalmával kapcsolatban pedig hétfőn mondja el álláspontját.

Piszkálódás
Levélben fog válaszolni az országgyűlés mentelmi bizotsága elnökének levelére Orbán Viktor, mihelyt azt megkapja - nyilatkozta az MTI-nek Deutsch Tamás pénteken. "Orbán Viktor miniszterelnöki megbízatásának megszűntekor, elsőként a rendszerváltoztatás óta, teljes egészében nyilvánosságra hozta családja vagyoni helyzetét, hogy mindenki megismerhesse azt" - mondta Deutsch. Véleménye szerint mivel Lévai Anikó vagyonnyilatkozatából kiderült, hogy az Orbán család vagyoni helyzete 2002 februárja és június között nem változott, a volt miniszterelnök vagyoni gyarapodását vizsgálni szándékozó két szocialista képviselő - Török Zsolt és Arató Gergely - jobban tenné, ha "elismerné, valótlan vádakat fogalmaztak meg". A két képviselő célja azonban Deutsch szerint "nem a valóság feltárása, hiszen azt maga az érintett, Orbán Viktor teljes egészében megtette, hanem a kicsinyes piszkálódás".
"Csodálkozva olvastuk, hogy legújabb nyilatkozatukban még nem követelik azt Orbán Viktortól, hogy "vagyonának" kialakulása kapcsán adjon számot gyermekjátékairól, kamaszkora futballfelszereléséről és egyetemi évei alatt használt fémvázas hátizsákjáról" - fogalmazott Deutsch Tamás. (MTI)