Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Betegazonosítókat szerez be a szegedi kórház

2004.07.12. 15:09
Nárai György, kórházigazgató felmentését kezdeményezi a szegedi közgyűlés egészségügyi bizottsága, miután a múlt héten a városi kórházban összecserélték a leleteket, ezért tévedésből műtöttek egy idős férfit, aki belehalt a beavatkozásba. A városi kórház a további tévedések elkerülése végett betegazonosítókat kap még ezen a héten.
A szegedi közgyűlés egészségügyi bizottsága egyhangúlag kezdeményezi a városi kórház főigazgatójának, Nárai Györgynek a felmentését, miután az intézményből tévesen küldtek koponyaműtétre egy férfit, aki azóta elhunyt, számolt be az MTI.

Az egészségügyi bizottság teljes körűen megismerte a kórház belső vizsgálatának eredményét, amely egyértelműen szervezési hibákat és "kollektív intézményi felelősséget" állapított meg. A főigazgató felmentéséről és az új főigazgatói pályázat kiírásáról a közgyűlés következő ülésén, szeptemberben dönt.

Július 3-án egy 80 éves ásotthalmi beteg helyett egy azonos korú kisteleki férfit küldtek át a városi kórházból műtétre a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvos- és Gyógyszerésztudományi Centruma idegsebészeti klinikájára. A betegcsere a koponya felnyitása után derült ki. A kisteleki férfi azóta meghalt, a több órával később megoperált ásotthalmi férfin azóta újabb műtétet hajtottak végre (Bővebben).

A Szegedi Tudományegyetem vezetése által elrendelt vizsgálat az ellátást végző klinika részéről személyi felelősséget nem állapított meg - közölte az MTI-vel korábban Szabó Gábor rektor. Az ügyben a rendőrség is vizsgálatot folytat.

Botka László polgármester pénteken azonnali hatállyal kényszerszabadságra küldte Nárai György főigazgatót, azóta Barát Lajos igazgatóhelyettes vezeti az intézményt (Bővebben).

Azonosítják a betegeket

A szegedi kórház megrendelte azokat a betegazonosítókat, amelyeket minden eszméletlen, és súlyos állapotban lévő betegre csatolnak, hogy elkerüljék a múlt héten történt végzetes betegcsere megismétlődését, értesült a 24 óra hírportál.

Barát Lajos igazgatóhelyettes elmondása szerint harmincezer betegazonosítót szereznek be, ezeket várhatóan még a héten megkapja az intézmény.