Dániel, Daniella
16 °C
30 °C

Betegazonosítókat szerez be a szegedi kórház

2004.07.12. 15:09
Nárai György, kórházigazgató felmentését kezdeményezi a szegedi közgyűlés egészségügyi bizottsága, miután a múlt héten a városi kórházban összecserélték a leleteket, ezért tévedésből műtöttek egy idős férfit, aki belehalt a beavatkozásba. A városi kórház a további tévedések elkerülése végett betegazonosítókat kap még ezen a héten.
A szegedi közgyűlés egészségügyi bizottsága egyhangúlag kezdeményezi a városi kórház főigazgatójának, Nárai Györgynek a felmentését, miután az intézményből tévesen küldtek koponyaműtétre egy férfit, aki azóta elhunyt, számolt be az MTI.

Az egészségügyi bizottság teljes körűen megismerte a kórház belső vizsgálatának eredményét, amely egyértelműen szervezési hibákat és "kollektív intézményi felelősséget" állapított meg. A főigazgató felmentéséről és az új főigazgatói pályázat kiírásáról a közgyűlés következő ülésén, szeptemberben dönt.

Július 3-án egy 80 éves ásotthalmi beteg helyett egy azonos korú kisteleki férfit küldtek át a városi kórházból műtétre a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvos- és Gyógyszerésztudományi Centruma idegsebészeti klinikájára. A betegcsere a koponya felnyitása után derült ki. A kisteleki férfi azóta meghalt, a több órával később megoperált ásotthalmi férfin azóta újabb műtétet hajtottak végre (Bővebben).

A Szegedi Tudományegyetem vezetése által elrendelt vizsgálat az ellátást végző klinika részéről személyi felelősséget nem állapított meg - közölte az MTI-vel korábban Szabó Gábor rektor. Az ügyben a rendőrség is vizsgálatot folytat.

Botka László polgármester pénteken azonnali hatállyal kényszerszabadságra küldte Nárai György főigazgatót, azóta Barát Lajos igazgatóhelyettes vezeti az intézményt (Bővebben).

Azonosítják a betegeket

A szegedi kórház megrendelte azokat a betegazonosítókat, amelyeket minden eszméletlen, és súlyos állapotban lévő betegre csatolnak, hogy elkerüljék a múlt héten történt végzetes betegcsere megismétlődését, értesült a 24 óra hírportál.

Barát Lajos igazgatóhelyettes elmondása szerint harmincezer betegazonosítót szereznek be, ezeket várhatóan még a héten megkapja az intézmény.